Magazin Srbija

Zastrašujuća priznanja roditelja u Srbiji: Decu udaraju iz sve snage, dave i peku

Unicefovo istraživanje na temu „Primene vaspitne discipline nad decom u porodici u Srbiji“ pokazalo je da je 63% roditelja barem jednom tokom detetovog života koristilo neki oblik fizičke agresije u svrhu disciplinovanja, dok je 45% priznalo da su fizičku silu koristili tokom prethodne godine.

Samo mali broj roditelja (3 odsto za prethodnu godinu i 2 odsto za životni vek deteta) navelo je da su koristili teže oblike fizičkog nasilja. Obično su roditelji u toj grupi udarali dete po nekom drugom delu tela od zadnjice nečim poput kaiša, četke, štapa ili nekim drugim tvrdim predmetom (3 odsto).

Veoma teške (ekstremne) oblike fizičkog nasilja (udaranje deteta iznova i iznova iz sve snage; hvatanje deteta za vrat i davljenje; namerno izazivanje opekotina kod deteta; pretnja detetu nožem ili pištoljem) navodi manje od 2 odsto roditelja.

Istraživanje su sproveli stručnjaci Instituta za psihologiju sa beogradskog Filozofskog fakulteta i Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu uz podršku Unicefa u periodu od avgusta 2019. do januara 2020. godine na uzorku od 1.186 roditelja koji su, u trenutku ispitivanja, imali decu starosti do 18 godina.

„Majke ili ženski staratelji su češće izjavljivale da fizički kažnjavaju decu, ali one takođe više od očeva učestvuju u razvojno podsticajnim aktivnostima. Međutim, majke imaju značajno manje pozitivan stav prema nasilnom disciplinovanju u poređenju sa očevima i veruju da telesno kažnjavanje nema pozitivnih ishoda, dok su očevi veće pristalice telesnog kažnjavanja i smatraju da je to disciplinski metod sa pozitivnim ishodima. Nažalost, većina roditelja je odgovorila da je prvi put tukla dete kada je ono imalo između dve i tri godine (47 odsto)“, navodi se u istraživanju, a prenosi Blic.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova izjavila je da je roditeljstvo važan i izazovan posao i da je roditeljima potrebna podrška u podizanju dece.

– Svima nam je poznato da roditelji vole svoju decu i da žele da ih vide kako odrastaju zdrava i srećna. Ali mnogima od njih, kako očevima tako i majkama, potrebna je podrška da bi razvili pozitivne roditeljske veštine i izbegli korišćenje nasilja u vaspitavanju dece. Dostizanje nulte tolerancije za nasilje je dug put koji traži posvećenost, strpljenje i doslednost – poručila je direktorka Unicefa u Srbiji.

Na osnovu istraživanja stručnjaci su kao jedan od zaključaka istakli da nenasilno vaspitavanje dece u porodici treba da bude deo šireg odgovora u okviru zaštite dece od nasilja i zlostavljanja, uključujući izričitu zabranu telesnog kažnjavanja u svim sredinama, obavezno poštovanje opšteg protokola o zaštiti dece od zlostavljanja i nasilja i odgovarajućih posebnih protokola čiji je cilj zaštita dece od zlostavljanja i nasilja.

5 grešaka u vaspitanju dece koje roditelje dovode u ozbiljan problem

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

116 Shares
116 Shares
Share via
Copy link