Magazin

U finskim školama najbolje se vidi u kolikom smo mi problemu

finska
Foto: FB/ Niste znali

Finska je jedna od zemalja koja se može pohvaliti izuzetnim obrazovnim sistemom smatrajući da se time ulaže u bolju budućnost celokupne zajednice. Za razliku od Srbije čije obrazovanje ponire iz godine u godinu, gde se akademsko zvanje kupuje i stručnost je potpuno obesmiljena, finski primer dokazuje na koliko nivoa je naše društvo u vrlo ozbiljnom problemu.

Prihvatanjem i širokom upotrebom modernih tehnologija deca se pripremaju za život u kojem je digitalizacija već zauzela primat u većini društvenih delatnosti.

Obrazovanje u Finskoj potpuno je besplatno i deca na početku svake školske godine dobijaju od države tablet u kojem se nalazi kompletan sadržaj svih potrebnih udžbenika, te na taj način teški školski rančevi odlaze u prošlost.

Hrana u školskim kantinama je takođe besplatna i učenici imaju mogućnost da izaberu šta i koliko žele pojesti. Sistem se pobrinuo da postoje odvojeni obroci za vegetarijance, za decu koja pate od raznih alergija, hrana bez glutena, laktoze ili drugih potencijalno štetnih sastojaka.

Takođe, u školama se ne prikuplja nikakva pomoć, niti se traži novac za izlete. Roditelji ne plaćaju ništa. jer svi troškovi spadaju na teret države.

Na ovaj način nedvosmislena je strategija jednog društva orijentisanog na budućnost i opstanak nacije, jer obrazovano stanovništvo garant je uspeha u oblasti ekonomije, zdravstvene zaštite, pravosuđa i svih krucijalnih društvenih delatnosti koje definišu državnu politiku.

Gde smo mi u svemu tome? Kod nas očigledno ne postoji jasna strategija posvećena najmlađima, a ukoliko jedan priznati stručnjak kao što je Alek Kavčić poželi da deci Srbije omogući besplatne udžbenike, isprečiće se interesi stranih kompanija koje drže monopol u kreiranju i distribuciji udžbenika u našoj zemlji.

Kolonijalni status potvrđuje se u svim društvenim oblastima i ne postoji suvereno odlučivanje koje se fokusira isključivo na interes stanovništva. U Srbiji je, nažalost, najvažniji finansijski interes povlašćenih struktura, a ukoliko nastavimo ovim putem ne možemo očekivati nikakvu budućnost. Mladi će i dalje odlaziti odavde glavom bez obzira u potrazi za boljim obrazovanjem, mogućnostima i perspektivama koje nude zemlje poput uređene Finske.

Ne treba smetnuti sa uma ni Akademiju mladih lidera u organizaciji Srpske napredne stranke koja se ponosi kadrovima čije su diplome predmet raznoraznih istraga, a neke doktorske disertacije dokazani su plagijati. Čemu se mi nadamo…

Izvor: Niste znali / Fejsbuk

Revolucija u obrazovanju: Finska ukida školske predmete

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

570 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap