Film Magazin

Filmski centar bez obrazloženja odbio Žilnika, Dragojevića i Markovića

zilnik dragojevic markovic

Upravni odbor Filmskog centra Srbije je na sednici 25. novembra 2021. godine doneo odluku da odbije predlog svoje konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu i to za filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika i to u kategoriji: Pozitivni konkurs za eminentne domaće reditelje.

Konkurs je bio raspisan 4. avgusta.

Konkursna komisija dostavila je UO Filmskog centra tri predloga i to za film „Škartovi“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića u produkciji Delirijum d.o.o za čije finansiranje je potrebno 30 miliona dinara, film „Doktor D“ reditelja i scenariste Gorana Markovića, u produkciji Tihomir Stanić Production d.o,o za čije finansiranje je predloženo 24 miliona dinara i film „Sloboda i barbarizam“ reditelja i scenariste Želimira Žilnika u produkciji Playground produkcija D.O.O u iznosu od 16 miliona dinara.

Na sednici UO Filmskog centra Srbije većinom glasova, bez ikakvog obrazloženja, odbijen je predlog Konkursne komisije, prenosi Nova.rs.

Srđan Dragojević jedan je od najznačajnijih domaćih filmskih reditelja, a njegovi filmovi „Lepa sela lepo gore“, „Mi nismo anđeli“, „Rane“ i „Parada“ dostigli su kultni status:

– Izuzetno neobična situacija. UO Fcs-a odbija odluku stručne komisije koju je taj organ postavio. Bez obrazlozenja. Bio sam tri puta u užem izboru sa projektom “Škartovi”i strpljivo čekao. Kada bih makar čuo obrazloženje, bilo bi mi, možda, malo lakše. Ovako mogu biti samo zbunjen – napisao je na svom Tviter nalogu Srđan Dragojević uz priloženu odluku:

Ovim povodom oglasila se i Asocijacija filmskih reditelja Srbije zahtevajući od Filmskog centra da im bez odlaganja omogući uvid u Zapisnik sa sednice UO:

Goran Marković: Ljudi misle da je ovo dno dna, ali i ono ima svoje dno

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

82 Shares
Share via
Copy link