Film

Filmovi koji su bili potpuni fijasko, a zaradili preko milijardu

Samo 33 holivudska ostvarenja uspela su da zarade više od milijardu dolara. Apsolutni rekorder je Avatar sa zaradom od 2.7 milijarde dolara, na drugom mestu našao se „Titanik“ Džejmsa Kamerona  s 2,1 milijarde, a na trećem „Ratovi zvezda: Buđenje sile“ sa inkasiranih dve milijarde.

Iako su ova četiri filma s liste milijardera privukla publiku u bioskope, kritičari za njih baš i nisu imali reči hvale.

Transformersi: Tamna strana Meseca (2011)

Zarada: 1.123.794.079 dolara

Treći film iz franšize „Transformersi“ prvi je prešao milijardu dolara. Publika očigledno voli spektakle Majkla Beja, ali kritičari nisu bili oduševljeni.

Na sajtu Rotten Tomatoes film ima mizernih 35 odsto.

„Ovaj film aktivno je od sveta napravio gore mesto za život. Siguran sam da Bej veruje da je to njegovo remek-delo. U pravu je. Sačuvaj nas, Bože“, pisalo je u kritici Dedspina. Britanski Gardijan pisao je da „definitivno postoje delovi tog filma koji… pa, nisu toliko glupi“, dok je kritičar Njujork posta istakao da je „čudesno preživeo gledanje filma sa strašnom glavoboljom i laganom mučninom; drugi možda nisu imali toliko sreće“.

Transformersi: Godina istrebljenja (2014)

Zarada: 1.104.054.072 dolara

Četvrti „Transformersi“ ponovo su bili hit u bioskopima, ali se kritičari već više nisu ustručavali od pisanja brutalnih tekstova. Film je tako zaradio nominacije za najgori film, najgoru režiju i najgoreg sporednog glumca na Zlatnoj malini.

„Filmovi uglavnom pokušavaju da zaokruže priču do kraja; ovaj se raspada. Ako je to Bejeva namera, filmovi su stvarno došli do godine istrebljenja“, pisao je Tajm.

Boston Gloub imao je slične primedbe: „Morate Beju da priznate jednu stvar: ima neverovatnu sposobnost da spusti talenat s A liste na svoj nivo.“

Ipak, možda najbrutalniji bio je Ju-Es vikli. „Ova mlaka izvedba zapravo je poboljšanje u odnosu na smešni treći nastavak ‘Tamna strana Meseca’. Ali, to je kao da kažeš da je grip bolji od upale pluća. U svakom slučaju, potrebno ti je nešto jako protiv bolova“, pisalo je u kritici.

Ratovi zvezda: Epizoda I – Fantomska pretnja (1999)

Zarada: 1.027.044.677 dolara

Nakon 15 godina čekanja, fanovi „Ratova zvezda“ pohrlili su u bioskope kako bi pogledali „Fantomsku pretnju“, ali nisu bili oduševljeni. U ustima je ostao gorak ukus, baš kao i kod kritičara.

„Bezdušan film, bez strasti, čiji je jedino stvarno dejstvo bilo zamagljivanje srećnih uspomena na tri originala“, napisao je kritičar Gardijana.

Boks ofis magazin napisao je da je Fantomska pretnja „u najboljem i najgorem slučaju prosečan film, dosadna avantura uništena anemičnom političkom teatralnošću i zastarelim umetničkim ukusom autora“.

Alisa u Zemlji čuda (2010)

Zarada: 1.025.467.110 dolara

Film Tima Bartona publika je dugo iščekivala. I dok su mnogi verovali da će to biti još jedna uspešna saradnja između poznatog režisera i Džonija Depa, ispostavilo se da nije baš tako. Zaradili su mnogo, a kritičari su bili izgubljeni baš poput Alise.

„Možda je vreme da Barton i Dep razmisle o tome da počnu da viđaju druge ljude“, napisao je Njujork obzerver, a AP je zaključio da postoje neke dobre stvari u filmu, ali da se radi o ‘skoro Alisi’, baš kao što je rekla gusenica“.

„Neodlučnost prati svaki kadar. Rezultat je grozničavi spektakl, koji je do kraja iscrpeo svoju inspiraciju. Dom za napuštene ideje“, pisalo je u Mineapolis star tribjunu.

Najzanimljivije činjenice o kultnim romantičnim komedijama

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link