Film Lifestyle

Filmovi koji se ne zaboravljaju

Ukoliko želite malo da se odmorite i na neko vreme odete u drugi, možda zanimljiviji svet, treba da pogledate provereno dobar film. Brojna ostvarenja su obeležila istoriju kinematografije. Mi smo izdvojili neka od najboljih.

„Američka lepota”

Divna kuća, ljubazne komšije, idiličan život. Lester i Kerolajn Bernam su u očima svih savršeni bračni par. Međutim, kada su sami u četiri zida, njihov brak i nije tako dobar. Kerolajn već odavno ne obraća pažnju na svog muža i posvećena je samo karijeri. Lester polako pada u depresiju sve dok ne počne da se interesuje za Anđelu, drugaricu svoje ćerke Džejn. Ni Džejn nije baš zadovoljna svojim životom. Ona se sprijateljuje sa Rikijem, dečkom iz komšiluka koga maltretira otac. Sve ove priče se prepliću i doživljavaju svoj epilog u jednom od najboljih filmova svih vremena.

americka-lepota

„Memoari jedne gejše”

Ovaj film rađen je po uzoru na istoimenu knjigu. Radnja počinje u trenutku kada je mala devojčica Čijo nasilno dovedena u kuću gejši. Nije joj dugo trebalo da shvati da takav život ne mora uvek da bude loš. Ona izrasta u prelepu devojku, a to počinje da  smeta glavnoj gejši kuće Hacumomo. Ovo primećuje čuvena Mahema koja odlučuje da uzme Čijo pod svoju zaštitu. Ubrzo posle toga, mlada devojka postaje Sajuri-najtraženija u celom gradu. Ona se zaljubljuje u Kena koji je bio tu za nju u teškim trenucima. U isto vreme počinje i Drugi svetski rat. Posle završetka ovog rata menja se i Sajurina sudbina. Ako već niste, pogledajte ovo zanimljivo filmsko ostvarenje.

memoari-jedne-gejse

„Kum”

Knjigu „Kum” napisao je Mario Puzo, a ovaj filmski klasik režirao je čuveni Frensis Ford Kopola. Ovo je priča o jednoj od najuticajnijih mafijaških porodica, Korleoneovima. Nakon završetka Drugog svetskog rata Majkl se vraća kući. On samo želi da se odmori, međutim njegov otac don Vito Korleone ima druge planove. Don Vito ulazi u sukob sa dilerima droge, pošto se on oštro protivi ovoj vrsti kriminala. Ovo dovodi do brojnih problema i pokušaja atentata na njega. Majkl je svestan da neće moći da živi običnim životom i odlučuje da preduzme nešto kako bi promenio stvari. Ukoliko želite da uživate u jednom od najpoznatijih i najboljih filmskih klasika, pravo je vreme da pogledate „Kuma”.

kum

„Smrt u Veneciji”

Smrt u Veneciji je još jedan film koji je snimljen po uzoru na knjigu. Kompozitor Gustav  Ašenbah odlazi u Veneciju kako bi se odmorio i opustio. Međutim, on tamo ne uspeva da pronađe mir, već nevolju u liku adolescenta Tadzija. Dečak privlači Ašenbahovu pažnju i on uskoro razvija neku vrstu platonskih osećanja prema njemu. Ukoliko želite da vidite kako će se završiti ovaj neobičan odnos, odvojite malo slobodnog vremena i pogledajte film. Sigurno nećete zažaliti.

smrt-u-Veneciji

„Ben Hur”

Juda Ben-Hur saznaje da je njegov prijatelj iz detinjstva Mesala rimski vojni komandant u Jerusalimu. On je radostan pošto ga vidi posle dugo godina. Međutim, Ben Hur ubrzo otkriva da stvari nisu iste kao kada su bili deca i da se Mesala mnogo promenio. Juda misli da Rimljani treba da napuste Judeju, dok je njegov prijatelj ubeđen da je rimska vlast jedina prava. Ovo dovodi do razdora između dva mladića. Mesala čak optužuje Judu, njegovu majku i sestru za pokušaj ubistva, iako zna da nisu krivi. Ben Hur daje zakletvu da će se osvetiti Mesali. Ukoliko želite da vidite kako će se završiti ovo (ne)prijateljstvo i da se makar nakratko vratite kroz istoriju, pogledajte ovaj film.

Ben-Hur

„Apokalipsa danas”

Kapetan Vilard poslat je u džunglu sa zadatkom da pronađe, a zatim i ubije pukovnika Kerca. Kerc se za vreme Vijetnamskog rata odmetnuo od američke vojske, što je zasmetalo njegovim nadređenima. Vilard se susreće sa brojnim nepredvidivim situacijama. Ako želite da vidite šta će mu se sve desiti na ovom putovanju i hoće li uspeti da obavi svoj zadatak, pogledajte „Apokalipsu danas”.

apokalipsa-danas

„Šindlerova lista”

Ovaj film rađen je po istinitoj priči o životu Oskara Šindlera. On dolazi u Poljsku gde otvara fabriku u kojoj zapošljava Jevreje. Iako je član nacističke partije, on ubrzo počinje da uviđa kakve progone i stradanja oni doživljaju. Sprijateljuje se sa SS oficirom Amonom Getom i dobija odobrenje da osnuje poseban kamp u kome će boraviti njegovi radnici kako bi fabrika mogla da radi redovno. Šindler ovo ustvari radi  kako bi spasio živote ovih nevinih ljudi. „Šindlerova lista” je film koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Sindlerova-lista

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link