Magazin

Novi opasan trend među Srbima: Farbaju golubove da bi otkrili pol deteta (FOTO)

farbanje-golubova
Foto: Profimedia

U Srbiji je postalo uobičajeno da se roditelji koji iščekuju bebu odlučuju da pol deteta saznaju bušenjem balona koji otkriva sadržaj plave ili ružičaste boje.

Međutim, pojavljuje se i novi trend da se to čini farbanjem golubova u roze ili plavo, koji je usvojen sa zapada.

Ovj trend opasan je ukoliko oni sami farbaju ptice, izjavio je golubar Nikola Jovović.

On je objasnio da taj novi običaj ne podržava, ali da je, ukoliko se već golubovi nabavljaju za tu svrhu, najbolje obratiti se golubaru i odgajivaču, a ne da ih sami hvataju.

– Ne postoji niko ko se bavi profesionalno bojenjem golubova, ali postoje određene boje koje su pre svega namenjene odgajivačima da bi zaštitili svoje golubove od grabljivica.

Najčešće je roze, može da bude i plava i zelena. Mi tako obeležavamo golubove, jer je to neprirodna boja i samim tim grabljivica prilikom nailaska na jato ne reaguje na takvog goluba, odnosno izbegava goluba zbog neprirodne boje.

Takođe je i nama lakše kao odgajivačima da ga identifikujemo i pratimo u odnosu na druga jata – objasnio je Jovović.

Jovović dodaje da je pomenuti trend opasan ukoliko ljudi sami farbaju golubove jer, kako kaže, sprej koji se nalazi na tržištu i koji služi za farbanje golubova ne nanosi nikakvu štetu, a ukoliko se koristi neka druga farba, ona ptici može da zalepi perje i samim tim da je ubije.

Uginuo golub koji je bio žrtva farbanja u Njujorku

U Sjedinjenim Američkim Državama žurke za otkrivanje pola deteta su postale tradicija, a u Njujorku je nedavno pronađen jedan roze golub, za koga se sumnja da je bio ofarban zbog otkrivanje pola bebe.

Golub, koji je nađen u Medison Skver parku u Menhetnu, 30. januara, pokazivao je znake neuhranjenosti. Iz jednog udruženja za zaštitu životinja u Njujorku saopštili su i da veruju da je golub obojen farbom za kosu.

Uprkos tome što mu je udruženje pružilo pomoć, golub je na kraju uginuo.

Srbi odlepili za trendom sa Zapada – daju bogatstvo za fensi žurke na kojima otkrivaju pol bebe

Izvor: Tanjug, 021.rs

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

938 Shares
938 Shares
Share via
Copy link