Magazin Novi Sad

Fabrici čokolade u Novom Sadu 14 miliona €, Vučić izveštavao sa otvaranja

instagram-bari-kalebo
Foto: Printscreen/Instagram/avucic

Beri Kalebo je vodeći švajcarski proizvođač čokolade. Izgradnja farbike u Novom Sadu, najveće u ovom delu Evrope počela počela je u martu 2020. godine – a danas (7. oktobar) je i zvanično otvorena. Kako i dolikuje, u najsvečanijem stilu, umorni predsednik Vučić ili “specijalna” politika kompanije je medijima zabranila prisustvo – i izuzela kompletnu javnost, uskratila je od mogućih pitanja na koja bi građani želeli da znaju odgovor.

Skupljeno društvo je striktno izabrano. Kako je proteklo otvaranje, (ne)logično, izveštava predsednik. On je verovatno, umesto novinara i postavljao pitanja predstavnicima kompanije, a i odgovarao na njih, kako to i inače radi. Rekao je da je to najlepša fabrika čokolade na celom svetu i najmirisnije mesto u Srbiji.

Država deli šakom i kapom

Prisustvo je omogućeno samo najvišim zvanicama – predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ostalim visokim funkcionera, međutim, ne i novinarima. Iz kabineta predsednika je saopšteno da otvaranju mogu da prisustvuju, “zbog politike kompanije”, samo zvanični snimatelj i fotograf.

Na taj način cela javnost Srbije ostaje uskraćena da dobije odgovore na pitanja upućena državnicima i predstavnicima kompanije koja je dobila 14,2 miliona evra subvencija od strane države, koje podrazumeva i besplatno zemljište. Iz Beri Kalebo-a su obećali da će zauzvrat do kraja 2023. godine u proizvodnju uložiti najmanje 45 miliona evra. Fabrika je od države dobila i 12 miliona evra kao podršku za zapošljavanje radnika. Takođe, 20.900 kvadrata zemljišta čija je vrednost 2,19 miliona evra.

Švajcarci su ostatak placa kupili od od “Mops investa” – čiji je delimični vlasnik direktor Grand produkcije Saša Popović. Drugi deo vlasništva pripada firmi “Bavaria Motorad”, odnosno poslaniku Srpske napredne stranke Ostoji Mijailoviću.

Država će subvencije uplaćivati sukcesivno, u etapama. Kompanija će na isti način zapošljavati radnike, nekolicinu na godišnjem nivou, da bi do kraja 2023. godine zaposlila najmanje 100 radnika.

Proizvođač čokolade ugovorno je obavezan da poklonjene parcele ne može da prodaje 5 godina – do 2028. godine, do kada je ugovorom i u obavezi da posluje u Novom Sadu. Nakon toga, videće se da li će Novi Sad i Srbija ostati bez najveće fabrike čokolade u ovom delu Evrope.

Basnoslovne subvencije države

Subvencija po svakom radniku kog Beri Kalebo zaposli iznosi čak 120.000 evra. Sa Ministarstvom privrede dogovoreno je da će njihova osnovna plata biti najmanje 20 odsto veća od minimalca u Srbiji.

Grad Novi Sad je uložio oko 342 miliona dinara u izgradnju kompletne infrastrukture za fabriku.

Vučić je na polaganju kamena temeljca 2020. godine, kad su novinari bili pozvani, rekao da će plate inženjera i tehnologa u fabrici biti na evropskom nivou, dok će radnici imati iznad proseka u Srbiji.

Na ovaj način, predsednik se od potencijalnih pitanja ogradio “politikom kompanije”. Kompanije koja dolazi u Srbiju u startu se ponaša izolovano. Vrlo gostoljubivi Švajcarci iz ove firme, moramo priznati.

Gostoljubivi u Srbiji, ili je predsednik ponovo napravio “rokadu” pa zabranio prisustvo medija i izvestio javnost onako kako on to hoće? “Mora” mu se. Ipak je veoma umoran ovih dana, ne zamerite. Po pravilu se tako još i dodvorio investitoru. A i šta ko ima da “smara” Švajcarce i umornog predsednika. Dabome.

Izvor: 021.rs

Umorni predsednik Vučić: Sutra imam i sa Micotakisom… ubijte me Kurcom

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

191 Shares
191 Shares
Share via
Copy link