Magazin Novi Sad

After party na Tvrđavi nije onakav kakav smo zamišljali (VIDEO)

<img src="https://i.ytimg.com/vi/FsxU-3izKhY

Prošle je tačno dve nedelje od završetka ovogodišnjeg EXIT festivala.

Stranci su spakovali kofere i otišli dalje u avanturu, domaći posetioci su se vratili svojim redovnim životnim aktivnostima, a gde su oni koji su zaduženi da Tvrđavu vrate u stanje pre festivala?

Zašto godinama niko od gradskih institucija posle EXIT festivala ne očisti delove tvrđave u kojima preko godine gotovo niko ne dolazi, a koji su za vreme festivala najfrekvetnije erije?

ZAŠTO se samo oni delovi koji su vidljivi okom turista očiste do poslednjeg detalja (ove godine je bilo primetno da su i pikavci čišćeni na prilazima i samoj gornjoj tvrđavi)?

ZAŠTO ovo moraju da rade razna udruženja koja se bave ekologijom, humanitarnim radom i očuvanjem tvrđave?

ZAŠTO niko od nadležnih ne reaguje?

ZAŠTO PR službe festivala ne upozore na ovoj propust institucija koje su plaćene za ovo pogotovo pre, za vreme i posle festivala?

ZAŠTO se neke organizacije koje se deklarišu kao ekološke snimaju pred kamerama i hvale da su očistili tvrđavu, kada je realnost sušta suprotnost.

ZAŠTO i ponovo ZAŠTO sve ovo?

Prošle godine više od 7 tona đubreta i 100.000 čepova građevinskog materijala skupili su UGRIP i urbani istraživači Udruženja 3D World koji su tri nedelje radili ne bi li doveli Carski šanac u pređašnje stanje.

Ovaj klip je snimljen kao apel da se ovo sve očisti od đubreta, pet ambalaže, limenki, krupnog otpada, kao i sitnog od čepova, pikavaca, staklića, stakla, eksera, žica, građevinskog materijala.

Ovaj klip nije napravljen kao anti reklama EXIT-a i UGRIP kanal kao poklonik istog ne osuđuje festival već nadležne upozorava na nastalu ekološku devijaciju i apeluje da urade svoj posao do kraja i valjano, kako bi trava ponovo nikla u Carskom šancu i kako bi se sačuvala životna sredina i delovi budućeg najvećeg podzemnog muzeja na svetu.

Šta posle tri dana EXIT-a Danci misle o našoj zemlji

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link