petrovaradinska tvrdjava smece
Festivali Magazin Novi Sad

After party na Tvrđavi nije onakav kakav smo zamišljali (VIDEO)

Prošle je tačno dve nedelje od završetka ovogodišnjeg EXIT festivala.

Stranci su spakovali kofere i otišli dalje u avanturu, domaći posetioci su se vratili svojim redovnim životnim aktivnostima, a gde su oni koji su zaduženi da Tvrđavu vrate u stanje pre festivala?

Zašto godinama niko od gradskih institucija posle EXIT festivala ne očisti delove tvrđave u kojima preko godine gotovo niko ne dolazi, a koji su za vreme festivala najfrekvetnije erije?

ZAŠTO se samo oni delovi koji su vidljivi okom turista očiste do poslednjeg detalja (ove godine je bilo primetno da su i pikavci čišćeni na prilazima i samoj gornjoj tvrđavi)?

ZAŠTO ovo moraju da rade razna udruženja koja se bave ekologijom, humanitarnim radom i očuvanjem tvrđave?

ZAŠTO niko od nadležnih ne reaguje?

ZAŠTO PR službe festivala ne upozore na ovoj propust institucija koje su plaćene za ovo pogotovo pre, za vreme i posle festivala?

ZAŠTO se neke organizacije koje se deklarišu kao ekološke snimaju pred kamerama i hvale da su očistili tvrđavu, kada je realnost sušta suprotnost.

ZAŠTO i ponovo ZAŠTO sve ovo?

Prošle godine više od 7 tona đubreta i 100.000 čepova građevinskog materijala skupili su UGRIP i urbani istraživači Udruženja 3D World koji su tri nedelje radili ne bi li doveli Carski šanac u pređašnje stanje.

Ovaj klip je snimljen kao apel da se ovo sve očisti od đubreta, pet ambalaže, limenki, krupnog otpada, kao i sitnog od čepova, pikavaca, staklića, stakla, eksera, žica, građevinskog materijala.

Ovaj klip nije napravljen kao anti reklama EXIT-a i UGRIP kanal kao poklonik istog ne osuđuje festival već nadležne upozorava na nastalu ekološku devijaciju i apeluje da urade svoj posao do kraja i valjano, kako bi trava ponovo nikla u Carskom šancu i kako bi se sačuvala životna sredina i delovi budućeg najvećeg podzemnog muzeja na svetu.

Šta posle tri dana EXIT-a Danci misle o našoj zemlji

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku