Lifestyle

Evo zašto su Novosađani dobre komšije

Novosadsko Udruženje Komšija već 10 godina pomaže deci kojoj je pomoć neophodna. Oni pozivaju sve Novosađane da pomognu našoj komšinici maloj Nataši koja boluje od neizlečive genetske bolesti kože, zbog koje joj svaki dodir predstavlja opasnost.

udruzenje-devojcica
Izvor: Pixabay ©

Ovo Udruženje je u neformalnom obliku nastalo pre 11 godina, a njihov cilj je briga o deci i prirodi.

– Trenutno akcija Od komšija deci ima cij da pomogne maloj Nataši Ilić koja boluje od leptirove bolesti i čiji roditelji mesečno izdvajaju velike sume novca na zavoje, meleme i sve ono što im je jako neophodno da bi ta devojčica imala za koliko toliko normalniji život – kažu iz Udruženja.
Ono što Novosađani mogu da urade je da, koliko su u mogućnosti, pomognu u nabavci sredstava za malu Natašu.

udruzenje-komsija
privatna arhiva

Nataša boluje od retke, neizlečive genetske bolesti kože, takozvana bolest “Deca leptiri”. Koža je tanka, nerazvijena i osetljiva na sam dodir. Po preporuci lekara konstantno joj u apoteci kupuju razne medicinske preparate kako za tretiranje promena po koži (otvorene rane, bule, suva koža, svrab…) tako i preparate koje treba da unosi u organizam zbog hronično loše uhranjenosti i lošeg opšteg stanja i iscrpljenosti organizma.
– Mi se trudimo da joj pomognemo kako god možemo, pa smo jednom prilikom organizovali susret sa njenom omiljenom voditeljkom, inače imenjakinjom i prezimenjakinjom Natašom Ilić.

Takođe Novosađani mogu da pomognu tako što će obići štand Udruženja komšija na SPENS-u gde u sklopu Novosadske zime oni prodaju igračke, knjige, stripove, a sav prihod od prodaje je namenjen Nataši. Novosađani mogu doneti i novogodišnje paketiće, slatkiše i slično.

udruzenje-igracke
Izvor: Pixabay ©

Udruženje Komšija je renoviralo 2 kuće u dečijem selu, uz pomoć grada Novog Sada uredi su 2 potkrovlja od 200 m2 u Sigurnoj dečjoj kući, poklonili velike količine garderobe, knjiga, igračaka…

Osim ove akcije ovo Udruženje se bavi edukacijom dece o zaštiti prirode i reciklaži kao i prikupljanjem svih vrsta reciklabilnog otpada, koje sugrađani mogu doneti u Zelenu kuću u Petrovaradinu ili ih pozvati na telefon 064/310 13 15 i njihovi aktivisti će doći na kućnu adresu i besplatno preuzeti. Cilj je smanjenje divljih deponija, a novac od prodaje se koristi za edukaciju dece u osnovnim i srednjim školama, izradu specijalnih kontejnera za separaciju otpada kako bi naš Novi Sad bio lepši i čistiji grad.

– Mi smo jedini u Novom Sadu koji mogu da izdaju potvrdu o preuzimanju opasnog i neopasnog otpada od pravnih subjekata, koju su po zakonu sve firme obavezne da imaju – kažu iz Udruženja i dodaju da im je cilj da i u novoj godini pomažu deci Novog Sada koliko god je u njihovoj moći i da nastave sa povećanjem količine recikliranog otpada, jer po toj stavki Srbija daleko zaostaje za Evropom i svetom.

Udruženje Komšija je renoviralo 2 kuće u dečijem selu, uz pomoć grada Novog Sada uredi su 2 potkrovlja od 200 m2 u Sigurnoj dečjoj kući, poklonili velike količine garderobe, knjiga, igračaka…

Zbog čega je Novosađanima važniji novac od ljubavi

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link