Magazin Vesti Novi Sad

Evo kako su nastala imena gradova u Vojvodini

Već smo pisali o tome kako je Novi Sad dobio ime i nadimak Srpska Atina, a vreme je da dođemo do korena imena i drugih vojvođanskih gradova. Pročitajte kako su neki vojvođanski gradovi dobili imena.

Zrenjanin

Sigurno već znate da se  Zrenjanin nekad zvao Bečkerek, pa Petrovgrad, kako je nazvan po kralju Petru I Karađorđeviću 1935. godine, a ovih dana ponovo je aktuelna promena imena grada upravo u Petrovgrad. Postoji više teorija o tome zašto je nosio naziv Bečkerek. Jedna od njih je da su mu to ime dali Pečenezi, koji su naseljavali krajeve između planine Balkan i Dunava. Druga je da su osnivači bili plemena Beče i Gregor, pa da je po njima dobio ime.

View this post on Instagram

Drugačiji pogled na centar Foto @imre_fazekas

A post shared by Zrenjanin ❤ (@moj_zrenjanin) on

Treća teorija je da je turski putopisac Evlija Čelebija opisao nasejle kao “Beš Telek” (što znači pet dinja, odnosno pet poluostrva između begejskih meandara gde je nastao). Druge teorije podrazumevaju da je dobio ime po Imreu Bečei koji je osnovao obližnji grad Bečej 1311. godine, ili da je naziv slovenskog porekla i potiče od reči Peč (stena) i Kereks, što bi dalo naziv “Kamenita crkva”. Smatra se da je ime Zrenjanin dobio po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči koji je nekoliko puta tokom rata hapšen i mučen u ovom gradu.

Pogledajte koliko je Zrenjanin danas lep

Nastavak na sledećoj strani…

Avatar

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

323 Shares
323 Shares
Share via
Copy link