Magazin Srbija

Sud u Valjevu privremeno zabranio rad Euro Litijumu koji je zagadio bunare Cvetka Jovanovića

cvetko jovanović rudnik
Foto: BBC na srpskom

Osnovni sud u Valjevu doneo je privremeno rešenje o zabrani rada kompanije Euro Litijum Balkan do daljeg, do okončanja postupka koji je narodni pokret „Marš sa Kolubare“ pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike, potvrdio je za N1 Sreten Đorđević, pravni zastupnik ovog pokreta.

Ministarstvu rudarstva i energetike je upućen zahtev da kanadskoj kompaniji ne budu produžene dozvole za rad.

Đorđević je rekao da je do sada laboratorijski potvrđeno da geološkim istraživanjima voda nije zagađena samo u bunarima Cvetka Jovanovića u Lukavcu i Dragana Tadića u Šušeoki već i arterškom bunaru porodice Arbajter koja ima proizvodnju borovnice na četiri hektara.

– Što znači da same bušotine prouzrokuju mešanje vode iz dubine sa površinskim vodama, što je opasno i za vodosnabdevanje samog Valjeva – naglasio je Đorđević.

Podsećamo, Euro Lithium je domaćinstvo Cvetka Jovanovića iz Lukavca ostavio bez pijaće vode. Zbog curenja jedne od bušotina Cvetkov bunar je kontaminiran, a voda nije za piće niti bilo kakvu upotrebu.

Domaćinstvo Cvetka Jovanovića iz Lukavca prvo je domaćinstvo koje je osetilo katastrofalne posledice i koji je praktično zbog curenja jedne od bušotina prvi proteran sa svoje zemlje.

Ispitivanje vode iz njegovog bunara pokazalo je da voda nije za piće, ali ne sme da se koristi ni kao tehnička voda, jer je visoko zagađena i zatrovana.

Na imanju pored njegovog bunara, na samo nekih 60-tak metara, vršena su iskopavanja.

cvetko jovanović protest
Foto: Facebook

Među govornicima na protestu održanom početkom novembra, okupljenim građanima obratio se i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić sa primerima Portugalije i još nekih zemalja u Evropi koje su se pobunile protiv eksploatacije litijuma, pa su njihove vlade odustale, te ukazao na sam značaj protesta.

– Litijuma ima u Engleskoj, Portugaliji, Nemačkoj i drugim zemljama. Čuli ste Angelu Merkel koja je skoro bila u Beogradu, da je izjavila da je zainteresovana za eksploataciju litijuma u Srbiji. Pa zašto se nije zainteresovala za eksploataciju litijuma u Nemačkoj? I tamo ga ima isto. Zato što neće da truju Nemačku. Srbiji je namenjena uloga nove kolonije, ali to se ne radi kao nekad vojskom već korupcijom. Ovde govorimo o uništenju živog sveta, brisanju svake šanse za poljoprivredu. Rio Tinto je najavio rudnu rentu od 7 miliona evra godišnje, a odričemo se poljoprivrede od 80 miliona evra samo u dolini Jadra. Ali za mene je nezamisliv zločin da neko srpskog seljaka iseljava sa svoje zemlje. Naša država je to dozvolila. Ćute ministarstva, država, pa zar je moguće da smo dočekali da na našoj teritoriji stranac raseljava naš narod? Tražite od svog grada da izmeni planove i briše mogućnost rudarstva i obimnih zemnih radova na ovoj površini. Ovaj narod mora da izvrši pritisak da se iz prostornog plana Valjeva briše odrednica za rudnike i masivne zemljane radove – rekao je tom prilikom dr Ristić.

Valjevo ustalo protiv firme Euro lithium koja im je zatrovala bunare i nijve

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link