Koronavirus Magazin

Vreme je za smenu 3 ministra u Vladi Srbije

Vlada Republike Srbije je nakon početnog fijaska uspela da koliko-toliko uspe da vrati kontrolu nad epidemijom koronavirusa. Početnu poziciju im je dodatno otežao predsednik, koji je odbijao da pandemiju shvati ozbiljno, iako su svi alarmi u svetu bili odavno upaljeni.

Ipak, Vlada je nekako uspela da se izbori sa najvećim žarištima, a ova 3 ministra su odgovorna za otvaranje novih kriznih mesta ili proizvođenje krize.

Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Aleksandar Vulin napravio je tešku povredu ustavnog poretka u Srbiji kada je dao mandat u ruke predsedniku Republike da preskoči sve institucije i samostalno proglasi vanredno stanje.  Prema Ustavu, kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, Narodna skupština proglašava vanredno stanje.

Vulin je simulirao situaciju vojnog napada na zemlju i preneo sva ovlašćenja na jednog čoveka. Ovde su sporne najmanje dve stvari:

1 – Ministar Vulin je preskočio Narodnu skupštinu kao najviše zakonodavno krilo vlasti. Izgovor je bio da, usled pandemije koronavirusa, ne bi bilo bezbedno da se sastanu poslanici. Primena dvostrukih aršina se videla samo dva dana kasnije, kada je organizovana nastava putem televizije i suđenja putem Skajpa (što je problematično iz prizme prava na pravično suđenje,a li to sada nije tema).

Dakle, obrazovni sistem zemlje je za 24 sata uspeo da se organizuje, pravosuđe takođe, ali 170 poslanika vladajuće koalicije nije umelo da instalira Skajp na svoje računare ili mobilne telefone. Ministar vojni Vulin, osim što je  izvršio nuždu po Ustavu Srbije, ovim gestom poručio je poslanicima vladajuće koalicije: „Ne znate da instalirate Skajp i svi ste majmuni, kao što sam i sam“.

2 – Drugi problem je što je, preskakanjem instutucija, da svu vlast u ruke čoveku koju je za samo 13 dana (od prvog slučaja koronavirusa u Srbiji do proglašenja vanrednog stanja) raspisao izbore, naredio prikupljanje potpisa, organizovao predizborne skupove i na taj način je lično odgovoran za izbijanje najmanje 2 žarišta zaraze u Srbiji: Beograd i Valjevo.

Zlatibor Lončar

Ministar koji je zbog zvojih kriminalnih veza sa Zemunskim klanom (i njegove uloge u istom) stekao nadimak „Doktor Smrt“ se tokom većeg dela epidemije u Srbiju povukao u ilegalu. Za razliku od kolega po funkciji širom sveta, Lončar se u jednom trenutku isključio iz komunikacije sa nacijom.

Ministarstvo koje vodi nije blagovremeno donelo obavezne procedure za prijem pacijenata, kako bi se  sprečilo širenje virusa unutar zdravstvenih ustanova. Na taj način je medicinsko osoblje bolnica prepušteno samovolji upravnika, poput slučaja GAK „Narodni front“ gde je direktor zabranio lekarima da nose maske ili slučaja na Klinici za psihijatrijske bolesti „Doktor Laza Lazarević“ gde je direktorka zaposlenima zabranila je da nose rukavice osim kada imaju direktan kontakt sa pacijentima.

Rezultat: u najmanje 10 bolnica u Srbiji je ušao virus korona.

Ministar Lončar se, nakon što je danima bio u ilegali, vratio pred javnost na velika vrata: Lično je garantovao, bez neophodnih testova, da predsednik Vučić nije zaražen koronavirusom, uprkos kontaktu sa obolelim sinom.

Zoran Đorđević

Korona je ušla baš tamo gde je epidemiolog Predrag Kon rekao da „nikako ne sme da uđe“ – u domove za stare. U Gerontološkom centru u Nišu zaraženo je više od polovine korisnika, čak 140 njih, i to, kako se čini, zbog neodgovornog rukovodstva. Za to vreme, na sajtu nadležnog ministarstva, glavna vest je obeležavanje 75. godišnjice proboja „Sremskog fronta“, uz koju idu i čestitke Uskrsa, dok poslednja vest o obolelima u Nišu datira od petka, a pojavljivanje ministra Đorđevića u medijima od nedelje.

Ovo nije prvi put da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i  socijalna pitanja poslednje reaguje na probleme iz svog resora, kao i da ih rešava ad hoc, tek nakon pritiska medija, ili da ih uopšte ne rešava.

Dom za stare u Smederevu je juče zatvoren, nakon što su dve osobe u njemu preminule, a deset njegovih korisnika smešteno u bolnicu.

Ni za osetljivu grupu, kao što su osobe sa autizmom nije bilo rešenja do danas. Iako nedeljama već stižu apeli da im se dozvoli kretanje i za vreme policijskog časa, Đorđevićevo ministarstvo je ostalo nemo. Konačno, agoniju je presekla premijerka Ana Brnabić, pa je svakog dana od 18 do 20 sati dozvoljen izlazak osobama sa autizmom sa pratiocima.

Izgleda da se ova 3 ministra rukovode devizom: „Imali smo i veće probleme, pa ih nismo rešili“.

10 besmislenih, lažnih i opasnih tvrdnji dr Nestorovića o koronavirusu

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

568 Shares
568 Shares
Share via
Copy link