Svet Vesti

Rusija od početka rata zaradila 63 milijarde €, EU i Nemačka najveći kupci

rusija gas rublje

Od početka rata u Ukrajini prihodi Rusije od izvoza fosilnih goriva procenjeni su na 63 milijarde evra, javlja Anadolu Agency (AA).

Zemlje članice Evropske unije, Kina i druge zemlje u poslednja više od dva meseca platile su Rusiji oko 63 milijarde eura za fosilna goriva, pokazuju novi podaci organizacije Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Prema detaljnom praćenju ruskih isporuka nafte, gasa i uglja, kombinacija kontinuiranog uvoza nafte i gasa i visokih cena goriva rezultirala je da ruski prihodi budu značajno veći u odnosu na prethodne godine.

Nemačka najveći kupac

Nemačka je, sa iznosom od 9,1 milijardi dolara, bila najveći kupac ruske nafte i gasa tokom prva dva meseca od početka rata u Ukrajini, dok je Italija platila 6,9 milijardi evra.

Kina je ostvarila uvoz od ukupno 6,7 milijardi, a slede Holandija sa 5,6 milijardi, Turska sa 4,1 milijardu evra i Francuska sa 3,8 milijardi evra.

Evropska unija je odgovorna za 71 posto ukupnog prihoda Rusije od nafte, gasa i uglja, plativši oko 44 milijarde evra za ove energente od početka rata u Ukrajini.

Evropa u bezizlaznoj situaciji, gas plaća u rubljama

Jedna od najvećih nemačkih energetskih kompanija najavila je da se sprema da kupi ruski gas koristeći sistem plaćanja u ruskoj nacionalnoj valuti.

Iako kritičari kažu da će time potkopati sankcije EU, kompanija Uniper će za ruski gas plaćati u evrima koji će onda biti pretvoreni u rublje.

Uniper na taj način ispunjava zahteve Kremlja da se sve transakcije obavljaju u ruskoj valuti.

Druge evropske energetske kompanije navodno se spremaju da učine isto usred zabrinutosti oko smanjenja isporuke.

Iz kompanije Uniper navode da nemaju izbora, ali da je njihova namera da se i dalje pridržavaju sankcija EU.

– Smatramo da je moguća konverzija plaćanja u skladu sa zakonom o sankcijama i ruskom uredbom – rekao je portparol kompanije za BBC.

On smatra i da za ovu kompaniju i generalno za Nemačku nije moguće da ostanu bez ruskog gasa pa da bi obustava isporuke za njih imala dramatične posledice.

Uniper je rekao da je važno da deluje u skladu sa zakonom o sankcijama i da je u bliskom kontaktu sa nemačkom vladom po tom pitanju, ne iznoseći više detalja.

Evropska komisija je u petak saopštila da kompanije iz EU mogu da zaobiđu zahtev Rusije za plaćanjem u rubljama bez kršenja sankcija.

Tako će kupci ruskog gasa među evropskim kompanijama moći da otvaraju račune u ruskoj banci, deponuju na njih devize, pretvaraju ih u rublje i vrše plaćanja.

Vučić: Srbija neće uvesti sankcije Rusiji – možete nas pritiskati, ali nećemo birati stranu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

46 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap