Balkan Lifestyle

Kusturica je Maju ostavio “zbog druge” ali se gorko pokajao

Emir Kusturica
Foto:Profimedia/editorial images

O svom privatnom životu Kusturica retko priča, ali je sa studentima na nedavnom samitu “Otvoreni svet” podelio krajnje intimnu priču o ženi svog života, Maji.

– Zabavljali smo se jedno vreme i pred moj odlazak u Prag na studije rešio sam da raskinem sa njom. Složio sam joj neku priču, čak sam joj rekao kako imam i drugu devojku, i ona je u suzama otišla. Nakon toga spakovao sam se i otputovao u Prag na studije – započeo je Kusturica svoju priču.

Šaner Pera  druka Maju da ima obožavaoce

Kako život nekad piše romane dokaz je i to da je posle nekoliko meseci u Pragu na ulici slučajno sreo sarajevskog šanera koji mu je rekao da oko njegove Maje “obleću” momci i da bi možda mogao da ostane bez nje.

– Jednu noć pred kraj prve godine u Pragu srećem šanera Peru koji me izvodi na večeru i priča mi kako ću izgubiti Maju. Baš sutradan nama studentima prikazivao se najbolji film svih vremena, Felinijev “Amakrod”, i ja sam bio u dilemi – da li da ostanem i gledam film ili da odem u Sarajevo? Ujutru sam uhvatio voz i preko Horgoša, Beograda i Zagreba uveče stigao u Sarajevo – ispričao je Emir, ali tada nije uspeo da vidi Maju.

– Posle 2 dana u Sarajevu vraćam se u Prag i na fakultetu me zatiče obaveštenje: “Zbog ogromnog interesovanja “Amakord” se prikazuje još jednom. Odem u projekcionu salu, sednem u prvi red i zaspim već posle prve scene. Svi su me gledali s podozrenjem – prisetio se Kusturica.

Narednog vikenda se ponovo uputio za Sarajevo međutim tamo je saznao da je Maja na Jahorini, ali to ga nije sprečilo da ode da je potraži.ž

– U međuvremenu sam se čuo sa šanerom Perom koji mi govori da Maja ima drugog momka i ja opet odem put Sarajeva, gde saznajem da se zabavlja sa sinom Bebe Selimović- ispričao je Kusturica rekavši da ju oovom pohodu na Maju zuzeo od oca automobil i otišao na Jahorinu, ali Maju nije video.

Svakog vikenda, via Sarajevo

Sledećeg vikenda Kusturica je opet seo u voz za Sarajevo u nadi da će ovaj put imati više uspeha.
– U vozu sam bio sa nekim Bugarima, ošugao sam se od glave do pete i nakon što me je majka izmazala nekom mašću odlazim da tražim Maju, ali opet je nisam video. Tad sam saznao da se i dalje zabavlja sa sinom Bebe Selimović- priča Kusturica stufdentima dodajući da se po povratku u Prag iznenadio još jednom projekcijom  Felinijevog “Amakorda. On je, naravno, išao u bioskop i naravno ponovo zaspao.

Tek narednog leta je konačno uspeo da se ponovo vidi sa Majom.

– Seli smo da popijemo kafu i onda me je upitala: “Da li si čuo da je Felini napravio jedan divan film, da li si gledao “Amakord”?. Ja onako kao usput kažem: “Ma, ko nije?”. Te iste godine nas dvoje smo u sarajevskom bioskopu Romanija gledali Felinijev “Amakord”, a venčali smo se mesec dana kasnije. Šta sam hteo da vam kažem ovom pričom – čovek uvek treba da da prednost životu, a ne fikciji – zaključio je čuveni reditelj.

Zanimljiv je podatak da su Maja i Emir Kusturica 2015. godine odlikovani medaljom pokrovitelja supružničke ljubavi i porodične sreće „Sveti Petar i Fevronija“, koja se dodeljuje bračnim parovima koji su zajedno najmanje 25 godina. Medalja i plaketa uručeni su im u „Ruskom domu“ u Beogradu, a dobili su ih na inicijativu stanovnika grada Muroma, koju je podržala Svetlana Medvedeva, supruga tadašnjeg predsednika Rusije.

O supruzi Emira Kusturice ne zna se mnogo, osim da se zove Maja i da je u skladnom braku sa scenaristom i rediteljem pune četiri decenije, sa kojim ima dvoje dece, sina Stribora i ćerku Dunju.

Izvor: stil.kurir

Emir Kusturica postaje direktor Centralnog pozorišta vojske Rusije

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
56 Shares
Share via
Copy link