Srbija

Registracija električnih trotineta traje do 15. juna, inače sledi kazna od 10.000 dinara za neposedovanje nalepnice

elekrični trotineti registracija kazne
Foto: Freepik

Električni trotineti postali su izuzetno popularan način prevoza u poslednjih nekoliko godina – ekonomični su i idealni za izbegavanje saobraćajnih gužvi. Međutim, ubuduće će ova laka električna morati da imaju nalepnicu, koju će izdavati Agencija za bezbednost saobraćaja.

Na osnovu nje moći će da se utvrdi snaga elektromotora, brzina i masa vozila. Za neposedovanje te nalepnice, od 15. juna biće naplaćivane kazne od 10.000 dinara.

Razlog uvođenja nalepnica – povećanje bezbednosti saobraćaja

– Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja i Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencije, izgledu i načinu postavljanja nalepnica za laka električna vozila, omogućiće uvid u to koji od trotineta, kojih u Srbiji ima između 250 i 400 hiljada, jesu laka električna vozila a koji to nisu –  kaže zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić.

Prema njegovim rečima, nalepnica ne predstavlja registraciju, već potvrdu da je lako električno vozilo upravo vozilo te vrste, prenosi RTV.

Glavni razlog za uvođenje nalepnica jeste povećanje bezbednosti saobraćaja, kaže pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan ilić.

Da bi registrivao takvo vozilo, vlasnik uz zahtev za izdavanje nalepnice treba da dostavi i tehničku dokumentaciju koju je dobio prilikom kupovine trotineta.

U slučaju da je nema, postoje dva rešenja, objašnjavaju u Agenciji za bezbednost saobraćaja, na čijem sajtu su objavljena mesta gde se mogu podneti zahtevi.

Od 15. juna opsežne policijske kontrole

U Upravi saobraćajne policije kažu da će posle 15. juna, što je rok za izdavanje nalepnica, policija početi opsežnu kontrolu svih trotineta koji učestvuju u saobraćaju.

Podsećaju da vozači trotineta moraju imati zaštitnu biciklističku kacigu kao i svetloodbojni prsluk u svako doba dana ukoliko se kreću po kolovozu.

Prsluk im neće biti potreban tokom dana ukoliko se kreću biciklističkim stazama kao i biciklističko-pešačkim trakama.

Sva vozila moraju da imaju kočnicu, poziciona svetla, sirenu i moraju da budu vidljiva. Moraće da ispunjavaju sve zakonske uslove i da bezbedno učestvuju u saobraćaju, poručuju nadležni.

Izvor: RTV

Počela registracija električnih trotineta, evo koliko košta i šta je potrebno od dokumentacije

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link