Magazin

Zastrašujući eksperiment usred Evrope: Dovedite nam inteligentnu decu do 10 godina

eksperiment eskimi

Tokom 1950-ih godina, grupa eskimske dece odvedena iz svojih domova na Grenlandu, kako bi vlada Danske od njih napravila prave male Dance koji bi ubudućnosti „modernizovali“ zaostali Grenland. Više od 60 godina kasnije, oni žele da se vlada izvini za eksperiment koji je napravio ogromnu štetu.

„Bio je to divan letnji dan kada su se pojavila danska gospoda u našoj kući“, kaže Helena Tisen. to je bila 1951. godina, a Helena je sa svojom porodicom živela u Nuku, glavnom gradu Grenlanda.

„Sećam se da sam pomislila: Šta oni rade ovde? Bili smo veoma radoznali. Rečeno nam je da izađemo napolje dok je mama razgovarala s njima.“

„Pitali su moju mamu da li bi bila voljna da me pošalje u Dansku. Naučila bih danski i dobila dobar obrazovni sistem – rekli su da je to velika šansa za mene. Moja mama je odbila, ali su je nastavili da navaljuju. “

U to vreme sitacija na Grenlandu nije bila nimalo sjajna. Većina stanovništva je živela je od ribolova, tuberkuloza je harala, a tek mali procenat stanovništva je pričao danski. Kako bi modernizovali društvo Danci su smislili surov plan.

Najbolji način za modernizaciju ostrva bio je stvoriti novu vrstu stanovništva.

Danske vlasti su poslale telegrame lokalnim sveštenicima i službenicima od kojih su tražili da pronađu „inteligentnu decu staru između šest i 10 godina“.

Njihov plan je bio da uz pomoć dobrotvorne ogranizacije „Save the Children Denmark“ decu dovedu u danske porodice gde je trebalo da se ukalupe kao mali Danci.

Mnogi roditelji nisu želeli da odustanu od svoje dece, ali je na kraju je 21 porodica ipak pristala, ili je bila primorana na ovaj korak.

Otac Helene Tisen umro je od tuberkuloze tri meseca ranije, a majka je ostala sama s troje dece.

„Moja mama me je sklonila u stranu i rekla mi: Ideš u Dansku. Pitala sam: Šta je Danska?“

„To je daleka zemlja“, rekla je mama, „ali je divna, to je kao raj, ne morate da budete tužni“, rekla je.

U maju 1951. brod MS Disko je otplovio iz Nuka sa 22 dece na brodu.

Dolazak malih Eskima bila je toliko značajna stvar da ih je lično posetila danska kraljica.

Deca su posle toga poslata u hraniteljske porodice širom zemlje, a u decembru 1951. godine objavljen je veliki novinarski tekst u kome je pisalo da je eksperiment potpuno uspeo i da su se deca prilagodila novim uslovima života, kao i da su naučila jezik.

„Nisam se osećala dobrodošlo u toj porodici. Osećala sam se kao stranac. Majka je imala psihičkih problema i celo vreme je ležala u krevetu. Odraslima nisam verovala jer su me poslali u Dansku. Kad god bi me nešto pitala, odmahivala bi glavom jer nisam želela da pričam sa njom“, priseća se Helena.

Nakon nekoliko meseci Helena je ozdravila pa su je prebacili u drugu porodicu koji su, u poređenju sa prvima, bili divni.

Sledeće godine, 16 od 22 malih Eskima, uključujući i Helenu, vraćeni su na Grenland.

Kad su se vratili u Nuk, deca su bila presrećna što vide svoje roditelje, ali su vrlo brzo shvatila da su zaboravili materinji jezik i da više ne mogu da međusobno komuniciraju. Međutim, to nije bio najveći šok koji su doživeli.

Danski Crveni krst je u međuvremenu u Nuku napravio sirotište u kome je trebalo da žive deca koja su bila u Danskoj jer „ne bi trebalo da žive sa svojim roditeljima jer su tu ‘lošiji’ uslovi od onih na koje su se u međuvremenu navikli“.

Tako su decu odvojili od roditelja i odveli u sirotište, dok su im roditelji živeli u istom gradu. U sirotištu su naravno nastavili da pričaju danski, pa mnogi od njih više nikada nisu uspostavili blizak odnos sa svojim biološkim roditeljima.

„Bila sam jako ljuta zbog majčine odluke da me pošalje u Dansku. Stvarno sam bila ljuta i što me je pustila i što je nakon toga dopustila da odrastem u sirotištu dok je ona živela u istom gradu“ispričala je Helena koja nije znala da njena majka nije imala nikakvog uticaja o sudbini svoje ćerke.

Eksperiment je prvi put razotkriven kada je danski pisac slučajno pronašao dokumente u Državnoj arhivi. U dokumentima je bilo zabeleženo sve u vezi sa eksperimentom koji je ovu nesrećnu decu smestio na marginu vlastitog društva, pa su mnogi od njih postali alkoholičari i umrli mladi, dok su drugi postali beskućnici.

Izvor: Facebook/Nista znali

Treći talas: Zastrašujući eksperiment za sve koji misle da ne mogu biti izmanipulisani

270 Shares
270 Shares
Share via
Copy link