Magazin

Ekološki ustanak pisao drugu Siju: Kineske kompanije truju građane Srbije

si-djinping
Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT/ POOL

Pokret Ekološki ustanak naveo je danas u otvorenom pismu predsedniku Kine Si Đinpingu da su kompanije iz te zemlje “saučenici u stravičnom trovanju” koje ostavlja “nesagledive i nepovratne posledice” po zdravlje gradjana Srbije, zdravlje dece i prirode.

“Razumemo da vaš cilj jeste oslobadjanje od postrojenja koja zagadjuju životnu sredinu Kine, ali levičarski druže Si, otrovi ne znaju za državne granice astma, kancer i emfizem se na isti način razvijaju i u kineskim i u srpskim plućima”, naveo je Ekološki ustanak.

Ekološki ustanak je poručio kineskom predsedniku da je u vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića pronašao savršenog partnera jer je on, “stečajni upravnik” srpskog društva zdravlje gradjana i budućnost dece uračunao u konkurentnost i dodatni profit mnogih kompanija sa prljavom tehnologijom, kako kineskih tako i iz mnogih drugih zemalja.

“Skoro smo obišli jedno postrojenje za preradu otpada kojim gazduje kineska kompanija Feitiansuje. Radnici koje smo zatekli rade u nehumanim uslovima, udišu otrovna isparenja, bez ikakve zaštitne opreme. Vaša investicija neće preporoditi Perlez, naprotiv. Ona može da ga ubije. U mestu od 3.000 stanovnika vaša kompanija spaljuje otrovnu plastiku, a sav otpad koji je višak sruči se u kanal koji je služio za navodnjavanje njiva i bašti”, piše u pismu.

Ta organizacija je navela i primere zrenjaninske fabrike Linglong pravi, smederevske Železare i RTB Bora.

“Druže Si, ovo pismo nije usmereno protiv drage nam Kine niti kineskog naroda, jer mi u odbrani naših ljudi, zemlje, vode i slobode ne pravimo razliku. Otrovi su otrovi, ma iz čijeg dimnjaka da izlaze”.

“Kineske kompanije su dobrodošle u Srbiju, ali pod uslovima koji odgovaraju civilizovanom poslovnom i međudržavnom partnerstvu koje podrazumeva poštovanje zakona, radnog prava i standarda zaštite životne sredine”, dodaje se.

Pokret Ekološki ustanak je deo koalicije Moramo.

Izvor: Beta

Druga Sija bista u Beogradu da blista!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

56 Shares
Share via
Copy link