Magazin Srbija

11 pitanja ekoloških aktivista na koje premijerka nije dala odgovor

brnabic-rio-tinto
FOTO: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ,ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Savez ekoloških organizacija Srbije je na jučerašnjem sastanku sa predsednicom Vlade Anom Brnabić otvorio veliki broj pitanja ali po svemu sudeći, ostao bez odgovora na većinu njih.

SEOS je premijerki dostavio 11 pitanja i dokaz da nisu strani plaćenici, kako premijerka nazva aktiviste koji se bore za opstanak.

Naime, udruženje “Ne damo Jadar” iz Gornjih Nedeljica, priložilo je izvod iz banke od dana otvaranja do danas, bez priliva novčanih sredstava iz zemlje i inostranstva i zamolilo premijerku da u javnosti istakne i ovu činjenicu, budući da se u javnosti konstantno insitstira da neko finasira ova udruženja.

“Sve u svemu, pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli. Posebno su nam zasmetale premijerkine političke insinuacije, jer ovaj problem nije politički već državni i nacionalni. Uputila nas je na bivšu vlast da nam kaže ko je doveo Rio Tinto u Srbiju, umesto da to sama pita ministarku Mihailović, za koju smo sigurni da zna odgovor. Sama nam je rekla da su zahtevi prihvaćeni zbog pritiska naroda, a ne zbog razumevanja razmera katastrofe koja bi nastala otvaranjem rudnika u dolini Jadra”, navodi se u saopštenu ovog saveza ekoloških organizacija.

U nastavku pročitajte 11 pitanja SEOS-a koja su ostala bez odgovora.

1. Da li Vlada ili predsenica ima informacije ili uveravanja od strane kompanije da je ista odustala od projekta „Jadar“ i da li kompanija napušta Srbiju?

2. Ko će da utvrdi i proceni nastalu štetu u Gornjem Jadru koja je izazvana istražnim aktivnostima kompanije Rio Sava?

3. Šta će biti sa kućama koje su u vlasništvu kompanije koje su urušene jer mi ne pristajemo da živimo u takvom okruženju koje podseća na ratno stanje i ovim putem zahtevamo da se iste poruše da ne prave ruglo u selu?

4. Kada će biti podnet zahtev za vraćanje našeg zemljišta u poljoprivredno, imajući u vidu da je otpao osnov za promenu namene koja nam je izvršena od strane RGZ – Službe za katastar nepokretnosti?

5. Kada će biti obračun lokalnog poreza na imovinu vršen u skladu a poljoprivrednim zemljištem jer ne prisajemo da isti bude obračunavan kao na građevinsko zemljište?

6. Da li se nastavlja „Zeleni fond“, odnosno obećano ulaganje u zaštitu životne sredine imajući u vidu predlog koji smo kandidovali za kanalisanjen tokom Jadra?

7. Da li će se ispuniti obećanja ministra Nedimovića i direktora Puteva Srbije, Drobnjaka, lokalnoj zajednici o ulaganju u infrastrukturu, izgradnju puteva, sanacija elektro mreže?

8. Da li prestanak važenja Uredbe znači i da su prestali lokacijski uslovi koji su izdati od strane ministarstava?

9. Da li će se I kada zaštititi crkva Sv. Georgija, imajuči u vidu predsednika da će se to učiniti?

10. Da li je Vlada Republike Srbije spremna da u saradnji sa stručnjacima iz različitih oblasti obezbedi stavljanje područja Gornjeg Jadar pod režim najvećeg stepena zaštite kao područja od posebnog značaja za Republiku Srbiju?

11. Kakav je pravni status punomoćja koje je izdalo javno preduzeće Putevi Srbije, kojim je ovlastilo kompaniju Rio Sava za pribavljanje tehničke dokumentacije i da li pomenuta firma ima ista takva punomoćja za ostale infrastrukturne objekte (gasovod, pruga,…)?

SEOS: Premijerka umesto da pita Zoranu Mihajlović ko je doveo Rio Tinto, pominje bivšu vlast

Čitajte Luftiku na Google vestima

6.1K Shares
6.1K Shares
Share via
Copy link