Beograd Magazin

Do Batuta sutra stiže kontejner da u njega bace doktorske diplome

eko straža protest
Foto: Facebook/ Eko straža

Treći put po redu organizuje se protest za bezopasan vazduh, protest povodom nereagovanja Vlade Srbije na problem zagadjenja vazduha na teritoriji Republike Srbije koji ima razmere humanitarne katastrofe. U organizaciji „Eko straže“ protest počinje sutra, 28. novembra tačno u podne na Terazijama.

Protest je prijavila neformalna grupa građana “Eko Straža” u ime i uz podršku građana, a zahtevima su se pridružili i građani iz drugih ugroženih delova Republike Srbije. Neki od njih su stanovnici beogradskih naselja Mirijevo, Karaburma, Višnjica, Blok 72, Čukarička padina, kao i građani Bora, Majdanpeka, Šapca, Kovina, Popovca, Kragujevca, Smedereva i inicijative “Mame Šabac”, “Borani se pitaju”, “Odbranimo Zlotsku reku”, udruženje “Prvi, prvi na skali” i “Čuvari Perleza”.

Zašto „Eko straža“ poziva na protest?  Zbog izostanka odgovora na zahteve protesta od 10. januara i 4. septembra 2021. održava se novi skup na Terazijama. Zbog zvaničnih podataka vezanih za zagađenje:

– Republika Srbija ima najveću smrtnost od zagadjenja u Evropi

– Beograd je najzagadjeniji milionski grad u Evropi

– Većina manjih gradova u Srbiji je zagadjenije od Beograda

– Prosečne vrednosti zagadjenja PM2.5 čestica u Nišu su veće nego u Pekingu (podaci Batuta)

– U Srbiji od zagadjenog vazduha godišnje umre 15.000 ljudi (podaci EEA)

– Bar 15 gradova Srbije je zagadjenije od najzagadjenijeg grada EU

– Mreža senzora pokazuje i po 200 puta veće vrednosti u pojedinim gradovim nego što propisuju preporuke SZO

– Milion fotografija smoga, izveštaja senzora, izmedju ostalog vazduh koji ima i miris i ukus i boju.

Ovako je izgledao protest u septembru:

Sutra je prvi deo protesta i on će biti održan u Beogradu, a drugi deo će biti održan nedelju i dve nedelje kasnije u svim drugim većim gradovima Srbije. Beogradjani će imati zadatak da odaberu jedan grad po izboru i odu tamo da podrže.

Okupljanje je 28.11. na Terazijama u podne gde će se gradjanima obratiti pripadnici stručne javnosti i moderator protesta koji će pročitati proglas. Kolona će zatim krenuti do zgrade Batuta u ulici Doktora Subotića starijeg.

Pravilo protesta je da nije dozvoljeno donositi obeležja političkih stranaka, saopštavaju iz „Eko straže“ i pritom mole prepoznatljiva lica političara da, iako imaju pravo da prisustvuju protestu, budu korektni prema organizatoru i učine to diskretno, prisustvom na začelju kolone kako protestima ne bi dali pogrešnu konotaciju.

Protesti Eko Straže su građanski protesti, i nisu i niti će, imati zagovor bilo kakve stranačke politike, kažu iz ove organizacije:

– Pozivamo vas da dodjete sa svojim porodicama, decom, prijateljima, pozivamo sve koji žele da podrže naše zajedničke napore, za bezopasan vazduh za sve. I, vrlo važno: ponesite svoje transparente, dodjite sa nekim obeležjem kraja iz koga dolazite, zastavom svog grada ili nešto slično, da pokažemo solidarnost svih nas iz svih predela naše lepe, ali zapuštene zemlje.

Od strane Eko Straže do Batuta će biti odnet kontejner za reciklažu papira u koji će moći da ubace svoje doktorske diplome koje će kasnije biti odnete na reciklažu i proizvodnju toalet papira. Pozivamo sve gradjane i lokalne inicijative da im ostave neku svoju poruku, malo zemlje iz Bora, vode iz Zrenjanina, prašine iz Smedereva, krpu sa obrisanom čađi iz Kragujevca itd.

– Donosiocima odluka daćemo rok od 30 dana da reaguju ili će uslediti sledeći protest koji će imati za cilj obustavu saobraćaja radnog dana u takozvanom špicu, najavljuju iz „Eko straže“.

Vazduh opasan po život u svim većim gradovima Srbije – u nedelju novi protest

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13.1K Shares
13.1K Shares
Share via
Copy link