Novi Sad

E-Gimnazija iz Novog Sada prestižnom međunarodnom saradnjom zadala “domaći zadatak“ školama

e-gimnazija-naslovna

Ove godine navršava se 15 godina od osnivanja E-Gimnazije, danas uveliko najpoželjnije privatne gimnazije u Novom Sadu. Ova etablirana škola ne samo da već godinama slovi za jednu od vrhunskih obrazovnih institucija tog tipa u Srbiji, već svojim aktivnostima i rezultatima nimalo ne zaostaje za drugim školama EU!

A zašto je to tako, dovoljno govori to da je novosadska E-Gimnazija pionir u e-školovanju, da poseduje tehničku opremljenost ispred vremena i ispred drugih srednjih škola u regionu, da učenicima pruža inovativan pristup nastavi, ali i da permanentno nastavlja tradiciju sa inovacijama i izazovima.

Privatna gimnazija sa najviše redovnih učenika

Sa više od  1.500 učenika koji su završili školovanje, E-Gimnazija može da se pohvali i najvećim brojem redovnih učenika od svih privatnih školskih ustanova, prema pokrajinskom portalu svih srednjih škola u Vojvodini.

Pored Opšte i IT E-Gimnazije, tu je i izuzetna Sportska škola E-Gimnazija, namenjena aktivnim mladim sportistima kojima se posvećuje posebna pažnja i izlazi u susret sa terminima treninga, obavezama i učenjem. Sportska E-Gimnazija poseduje sopstveni smeštaj i ishranu, što je posebno značajno za mlade sportiste izvan Novog Sada.

Vrhunsko obrazovanje – najbolji ulog za budućnost

Još 2018. godine ova škola je uvela izborni predmet IT Inovacijesa elementima veštačke inteligencije, o čemu se danas, više no ikad govori. Nudeći svojim učenicima da uče o novim tehnologijama (veštačka inteligencija, robotika, biomedicina, računarske mreže), baš kao i njihovi vršnjaci na prestižnim školama u inostranstvu, E-Gimnazija je pravi dokaz kako kvalitetno obrazovanje i stvaranje traženih kadrova predstavljaju najbolje ulaganje u budućnost.

Školovanje sa zadovoljstvom i osmehom

Školovanje sa zadovoljstvom i osmehom

Kada je o organizaciji i kvalitetu nastave reč, tu su pre svega, interaktivni časovi obogaćeni multimedijima, radionicama, istraživanjima, debatama, kao i posete stručnim institucijama izvan škole.

Školski enterijer odiše zanimljivim motivima iz obrazovanja, futuristike i informacione tematike. Dovoljno je ući u školski prostor E-Gimnazije, i odmah se primećuje da niste u klasičnom i staromodnom ambijentu.

Značaj međunarodne saradnje

Značaj međunarodne saradnje

Pored svih inovacija u nastavi, E-Gimnazija postala je i važan partner u Novom Sadu za domaće i inostrane obrazovne i školske projekte, kao i za međunarodnu saradnju u oblasti prosvete.

Mnogo je aspekata međunarodne saradnje, od kojih posebno ističemo: kratkoročno i dugoročno školovanje učenika u inostranstvu, studiranje u inostranstvu, međunarodne školske ekskurzije, kao i međunarodnu saradnju i posete između škola u inostranstvu.

Ne smemo izostaviti i važne naučne i tehnološke obrazovne projekte (regionalni i EU Erasmus) u kojima školski timovi sarađuju elektronskim putem i putem okupljanja. Tu ubrajamo i vrlo važne međunarodne seminare u regionu, ali i takmičenja učenika na naučnim i sportskim događajima.

O kvalitetu ove škole govori i podatak da nastavu u E-Gimnaziji pohađaju i mnogi učenici iz Rusije, Ukrajine, Izraela, Australije, Kine, Nemačke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih zemalja.

E-gimnazija je još 2016. godine potpisala protokol o međunarodoj saradnji sa Pravoslavnom Gimnazijom iz Zagreba u Gradskoj kući u Novom Sadu. To je uključilo međusobne posete, zajedničke projekte, ekskurzije, druženje i saradnju. Pored te škole, postoji saradnja i sa drugim školama u Slovačkoj, Holandiji, Austriji i Crnoj Gori.

Zanimljivo je da je iste godine, E-gimnazija osnovala i školu u Budvi (Republika Crna Gora) i time postala jedina škola iz Srbije koja ima svoju školsku ustanovu van granica naše zemlje.

Od osnivanja, E-gimnazija je učestvovala u mnogim međunarodnim naučnim EU Erasmus projektima. Tako je nedavno završen veoma dug i složen Erasmus projekat iz oblasti ekologije i reciklaže, koji je uključivao škole iz Slovenije, Španije i Kipra.

Tom prilikom, učenički tim E-Gimnazije je u Kranju u Sloveniji  vrlo posvećeno učestvovao u predstavljanju rezultata, modela i istraživanja. Na projektu su  radili profesori i učenici u oblasti primene 3D štampe, gde su, pred ostalim učesnicima izuzetno uspešno predstavili svoje rezultate. Škola je, direktno iz Sektora za prosvetu pri Evropskoj komisiji iz Brisela dobila sve pohvale!

Međunarodna školska saradnja ima mnoge koristi za jednu srednju školu, uključujući sledeće:

Razvijanje interkulturalnih kompetencija

Međunarodna saradnja omogućava učenicima da steknu iskustva u radu s ljudima iz drugih kultura, što im pomaže da razviju razumevanje i poštovanje prema drugim kulturama i svetskim perspektivama. Ovo je posebno važno u današnjem globalnom svetu, u kom sposobnost za komunikaciju i saradnju s ljudima iz drugih kultura postaje jedan od prioriteta.

Sticanje novih znanja i veština

Međunarodna saradnja učenicima pruža priliku da steknu nova znanja i veštine iz drugih delova sveta. Na primer, učenici mogu učestvovati u projektima koji uključuju STEM (nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), umetnost, kao i kulturu ili sport. Sve ovo im može pomoći u razvoju svojih interesa i talenata.

Unapređenje jezičkih veština

Međunarodna saradnja pruža učenicima priliku da unaprede svoje jezičke veštine, što im može biti vrlo korisno u njihovoj budućoj karijeri. Komunikacija sa učenicima iz drugih zemalja može im pomoći u usavršavanju njihovog znanja stranih jezika ili učenju drugih stranih jezika.

Povećanje interesa za putovanja i socijalizaciju

Povećanje interesa za putovanja i socijalizaciju

Međunarodna saradnja može podstaći učenike da se zainteresuju za putovanja i istraživanje novih kultura. To može biti korisno za njihov lični razvoj, ali i za njihovu buduću karijeru.

Razvoj međunarodnih partnerstava

Međunarodna saradnja može pomoći srednjoj školi u uspostavljanju partnerstava sa drugim školama ili organizacijama iz drugih zemalja. To može dovesti do novih zajedničkih projekata, razmene učenika ili profesora i drugih aktivnosti koje će umnogome koristiti svim učesnicima.

Predupis je u toku

Zbog velikog interesovanja, predupis (prijavljivanje) učenika u ovu novosadsku srednju školu za 2023/2024. školsku godinu je uveliko u toku.  Budući da, već do kraja juna  sva mesta bivaju popunjena, iskoristite priliku sada i opušteno dočekajte letnji raspust.

  • Sve potrebne informacije u vezi sa predupisom možete pronaći na zvaničnom sajtu škole OVDE.
  • Da budete u toku sa aktuelnostima zapratite Facebook i Instagram stranice E-gimnazije.

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link