Šef svetskog renomea, čuveni Džejmi Oliver, nedavno je otvorio restoran u srpskoj prestonici, a interesovanje za ukusan obed u ovom ugostiteljskom objektu je zaista ogromno. Očito da i u regionu vlada interesovanje za Džejmive majstorije, pa su hrvatski novinari rešili da se lično uvere u njihov kvalitet, a ovo su njihovi utisci.
Oliver je na svom službenom Instagram profilu poručio da će u njegovom restoranu se nuditi „sveža domaća testenina, ukusne pice od kiselog testa, predivna predjela i sjajni deserti“.
Jamie’s Italian – restoran Džejmija Olivera u Beogradu – na Guglu trenutno ima 503 recenzije, sa dosta niskom prosečnom ocenom od 4.1, prenosi Nova.
Zbog toga su kolege iz hrvatskog Index.hr rešili da posete restoran i da utvrde kvalitet, ali i da saznaju zbog čega je tako niska ocena.
Ponešto za svakog i svačiji džep
Kako su napisali, odmah su dobili upozorenje kako moraju sve da pojedu do 20 sati jer od 20:15 ima puno rezervacija, ali i da su dobili sto sa lepim pogledom.
„Glavni deo jelovnika podeljen je na sedam delova: spuntini (grickalice, to jest zalogaji), antipasti (predjela), primi i secondi (prvi i drugi glavni obrok), pizze, insalate (salate) te contorni (prilozi).
U zalogaje spadaju masline, caponata i peciva sa belim lukom, koštaju 650 dinara. Predjela, koja su za deljenje, u proseku su po hiljadu dinara, a nude se pohovane kuglice od lazanja, tanjiri sa pršutom ili povrćem, tatarski biftek, kozice s uljem od čilija i belog luka te bruskete sa pardajzom.
Od testenina tu su špagete sa paradajzom, linguini sa kozicama, kremasta karbonara, taljatele bolonjeze, penne votka arrabiata, ravioli s tartufima, lasanje bolonjese, a nude i rižoto s tartufima. Cene ovih jela kreću se od 1155 do 1755 dinara.
Piletina Milanese, svinjski kotlet, losos sa salatom od narandže i cvekle, pohovani celer te dve vrste burgera na listi su glavna jela, a cene im se kreću od 1255 do 2725 dinara. Pice koštaju oko 1300 dinara, odnosno (San Daniele, Pepperoni Calzone, Marinara, Julietta, Pepperoni, La Bianca, Tricolore i Bologna).
Pripremaju i salatu od bresaole, rikote, karfiola, avokada, a u proseku koštaju kao i pizze. Od priloga su u ponudi krompirići, palenta, cvekla s pestom, pire krompir s tartufima, sezonsko zeleno povrće s belim i limunom (oko 600 dinara po porciji).
Od dezerata nude tiramisu, panna cottu s pistaćima, čokoladnu tortu, cheesecake od limuna i biskvitnu tortu od maslinovog ulja sa borovnicama, i to po u proseku 650 dinara za porciju. Na jelovniku imaju i đelato, a tri kuglice koštaju 565 dinara. Imaju i dečji meni po 450 do 950 dinara za porciju“.
Lazanja kuglice za početak
„Za predjelo smo odlučili da probamo Jamie’s lazanja kuglice, koje koštaju 850 dinara, i to je jedna od opcija za deljenje, a porcija je za dvoje. Za 10-ak minuta na sto su nam stigle dve pohovane kuglice s unutrašnjošću nalik lazanjama, a sa strane je bešamel sos sa parmezanom.
Jelo je bilo dobrog ukusa i vrlo blago, testenina unutar hrskavog omota je bila mekana, a bešamel umak fin, pri čemu se dosta osetio parmezan.
Iako je reč o pohovanim kuglicama, jelo uopšte nije bilo masno, „poh“ je bio tanak i hrskav, ali ipak je malo izdominirao nad celim jelom i donekle prekrio ukus lazanja.
Sve u svemu – zanimljivo i drugačije jelo čija cena nije previsoka. Reč je o starteru koje je na meniju prikazano kao jelo za dvoje, no s obzirom na količinu i veličinu kuglica, možemo to nazvati i degustacijom za dvoje“.
Burger sa čipsom od palente
„Za glavno jelo odlučili smo probati JI burger i kremastu karbonaru.
Burger je bio pristojne veličine i uredno serviran. Meso je bilo pečeno „well done“, slanina hrskava, a unutra su i sir Valcasotto, crveni luk u redukovanom balzamičnom octu, zelena salata i paradajz.
Brioš i umak imaju prilično veštački ukus pa celo jelo na kraju odaje utisak običnog čizburgera iz McDonaldsa. Cena burgera je 1455 dinara, a dolazi sa uključenim prilogom po želji, što je istaknuto i na jelovniku.
Odabrali smo čips od palente, koji nas je oduševio, za razliku od burgera. Količinski je došlo oko 7 štapića palente prekrivenih parmezanom i ruzmarinom.
Napolju su bili hrskavi, iznutra mekani, ukus palente se odlično osjetio, a ruzmarin i parmezan su svakako pomogli da ovaj prilog postane toliko zanimljiv. Sviđa nam se ideja pripreme palente na ovaj način u zameni za klasične pržene krompiriće.
Ono što nas nimalo nije oduševilo je to što nam je, iako je na meniju pisalo da uz burger dolazi prilog po izboru, na računu koji nismo pogledali na vreme palenta naplaćena dodatnih 445 dinara“.
Kremasta karbonara – „izopačena varijanta rimskog klasika“
„Ok, idemo sada na tzv. kremastu karbonaru. To, naime, nije prava carbonara, nego u zapadnom svetu jedna od sad već kultnih izopačenih varijanti ovog rimskog klasika.
Ova Džejmijeva sastoji se od špageta, umaka od rikote i crnog bibera, hrskave pančete i odležanog parmezana, što se dosta razlikuje od inače strogog originala.
Osim toga, jelo je bilo stvarno kremasto, kako i sam naziv kaže, parmezan se dosta osetio i na umaku se ne štedi, no zasmetalo nam je što je slanina prilično nezgrapno narezana pa je negde bilo i malo zagorelih komadića.
Ne bismo se žalili i da je slanine bilo malo više. Testenina nije bila kuvana al dente – bila je mekana i pomalo lepljiva. Cena ovog britanskog pokušaja karbonare je 1335 dinara“.
„Enterijer nije autentičan, ništa ne podseća na Srbiju ni Italiju“
„Oko 20h, kako nam je bilo i rečeno kad smo tek došli, restoran se počeo sve više popunjavati. Ipak, sama atmosfera u restoranu nije bila nešto što bismo poželeli. Stolovi su izrazito blizu jedni drugima, nema intimnosti u toj meri da ako ispružite ruku, potapšaćete osobu na stolu do svog po ramenu.
Zapravo i sam raspored stolova podseća na McDonalds. Takođe, ništa u restoranu što se uređenja tiče nije autentično. Nema detalja koji bi podsetili na Srbiju, ali ni na Italiju s obzirom na to da se zove Jamie’s Italian.
Zaključno, možda smo od Džejmi Olivera i njegovog restorana očekivali malo više. Kako je on predvodnik opuštenog, kućnog kuvanja te pomalo neuredno složenih tanjira, u njegovom restoranu nismo očekivali perverzno dekorisane tanjire i čaršave, ali jesmo barem tračak toga. Takođe, vredi spomenuti i da je veliki ljubitelj i promoter italijanske kuhinje pa mu ova karbonara nije za ponos.
Kuglice na foru lazanja, kremasta karbonara, burger s prilogom od palente te jedno tamno pivo i jedan cider platili smo ukupno 4895 dinara, što je manje nego što smo očekivali i generalno smo zadovoljni kad govorimo o ceni. Na kraju krajeva, donekle smo se i fino najeli“, zaključili su u tekstu hrvatski novinari iz index.hr.
Čuveni kuvar Džejmi Oliver otvara restoran u Beogradu i traži radnike
Dodaj komentar