Vesti Novi Sad

Duško Popov, dečak iz Titela, inspiracija za Džejms Bonda

Britanski pisac i špijun, Jan Fleming stvorio je lik najpoznatijeg tajnog agenta na svetu, Džejms Bonda. Malo je međutim poznato da je lik 007 agenta kreiran po Dušku Popovu, tajnom agentu rodom iz Titela.

Duško je rođen 1912. godine u Titelu, studirao je pravo u Frajburgu i tamo upoznao Johana Jemsena koji mu je ubrzo postao najbolji prijatelj. On je potom postao nemački obaveštajac, a ubrzo je ovaj posao ponudio i mladom Dušku. Prvi zadatak bio mu je da sastavi spisak francuskih političara na koje Nemačka može da računa ako pobedi Francusku. Pošto nije voleo  naciste, Duško je istu listu dostavio i britanskoj ambasadi u Beogradu, i tako postao dvostruki špijun.

Dusan-popov-titel

Nemci su mu dali tajno ime Ivan, a Britanci Tricikl. Bio je obrazovan, šarmantan, bogat i uvek u društvu lepih dama, rado viđen gost na zabavama i prijemima. Britanski špijun Jan Fleming bio je zadužen da prati Popova,  a kasnije je došao na ideju da napiše priču o tajnom agentu, inspirisan Dušanovim životom koji ga je fascinirao.

Čovek čijim su informacijama verovali Čerčil i Hitler, nakon rata dobio je Orden Britanske imperije za zaustavljanje nemačkih divizija za vreme invazije saveznika na Normandiju, juna 1944. godine. Nakon rata, Popov je pravio ugovore za velike kompanije. Organizovao je potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između nekoliko zemalja Evrope, i bio je prvi generalni sekretar onoga što će se kasnije zvati evropskom zajednicom.

Dusan-Popov-2-james-bond

Tajni agent ženio se dva puta. Prvi brak trajao je kratko, sa Francuskinjom Žaklin, sa kojom ima sina Dina. Drugi brak bio je sa Šveđankom Džil Jansen sa kojom ima 3 sina, a jedan od njih je i Boris, koji je pre nekoliko godina boravio u Beogradu.

Luftika
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow