Magazin Novi Sad

Priča o najlepšem novosadskom pozorištu koje je pre 92 godine nestalo u požaru

Novosađani su na ovaj objekat gotovo i zaboravili, a svakog dana na stotine ljudi prođe kroz pasaž između Trga slobode i Bulevara Mihajla Pupina, koji je ova velelepna zgrada nekada krasila. Ostaci objekta vidljivi su i danas, a temelj i 92 godine posle tragičnog požara stoji izdignut iznad okolnog zemljišta.

Ovo zdanje, koje je decenijama, od 1895. do 1928. godine, bilo dom Srpskog narodnog pozorišta, podigao je Lazar Dunđerski, nakon što je najstariji srpski teatar ostao bez svog sedišta u Građanskoj dvorani koja je srušena po naređenju Gradskog magistrata, jer je bila sklona rušenju, priča direktor Istorijskog arhiva grada Petar Đurđev.

– Kada je SNP ostao bez svoje zgrade, pojavio se Dunđerski koji je kao veliki dobrotvor obećao da će pomoći. On je platio sav materijal i u dvorištu svoje kuće, na parceli u njegovom vlasništvu, sagradio zgradu za SNP. Smatra se da je tadašnjim Ugarskim vlastima smetala reč “srpsko” u imenu pozorišta i nisu dali da se sagradi pozorište, ali je Dunđerski to zaobišao time što je zgradu sagradio na svojoj parceli – navodi Đurđev,

Pozorište je moglo da primi 600 gledalaca i u narednim decenijama postalo je jedno od najvažnijih kulturnih sedišta Srba u Austrougarskoj. Prvih nekoliko godina to je bila i retka zgrada koja je, pored obližnjeg Hotela “Carica Jelisaveta”, takođe u vlasništvu Dunđerskog, imala električnu rasvetu. Međutim, nekoliko godina posle ulaska Novog Sada u Jugoslaviju, došlo je do požara koji će SNP ponovo pretvoriti u beskućnika.

Požaru je, kako se sumnja, kumovala brza izgradnja.

dundjerskovo pozoriste novi sad

– Kako smatraju pojedini istoričari, brzina gradnje uslovila je da pojedini sigurnosni parametri nisu ispoštovani, zbog čega je pozorište već 1899. godine bilo privremeno zatvoreno. Eskalacija je bila 23. januara 1928. godine, kada je, posle predstave “Raspikuća”, došlo do požara. Nikada nije utvrđeno da li je uzrok bila elektro-instalacija ili zidana peć, ali desio se veliki požar u kojem je nastradalo prelepo pozorište – priča sagovornik portala 021.rs.

Požar je uništio prelepu zgradu koju je projektovao arhitekta Vladimir Nikolić, a zauvek je nestao i bogati fond i arhiv SNP-a koji će narednih više od pola veka biti podstanar, dok nije sagrađeno zdanje u centru Novog Sada.

Milica je bila prva Novosađanka koja je glasala, a Miši Dimitrijeviću došla je glave

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


42 Shares
Share via
Copy link