Magazin Novi Sad

Dunav u NS postaje poljski WC, smeće s divljih deponija pliva rame uz rame s fekalijama

Divlje deponije
Foto N1

Nažalost, poznato je da nemamo dovoljno razvijenu ekološku svest i da smo pravi umetnici da zagadimo prirodne lepote oko nas, kao i urbanu sredinu u kojoj živimo.

Svedoci smo da je u Novom Sadu đubre svuda oko nas, kao i da smo jedan od retkih evropskih gradova koji otpadne vode neprečišćene ispušta u Dunav. Zato i ne čudi što se na najekskluzivnijoj lokaciji davimo u smrdu fekalija, a i stvaranje divljih deponija nam nije strano.

Iako se u proteklih desetak godina, prema izveštajima Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine, broj divljih deponija u Vojvodini neznatno smanjio, njihov broj u Novom Sadu je porastao za gotovo četiri puta.

Čak 72 divlje deponije na teritoriji grada, 30 u blizini Dunava

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Novom Sadu su trenutno registrovano 72 divlje deponije, a njih tridesetak nalazi se u neposrednoj blizini Dunava, piše portal VOICE.

Kada vodostaj poraste, Dunav “spira” nekontrolisano smeće s divlje deponije, što sa sobom nosi višestruke opasnosti, upozoravaju stručnjaci.

Aktivistkinja Eko straže Nina Ciganović kazala je da ljudi bacaju smeće pored reke jer misle “da će to reka odneti i više im smeće neće biti pred očima”.

– Bacanje smeća u reku ili pored reke je zaista jedno psihološko i sociološko pitanje. I dalje nam je najbitnije da to smeće nije u našem dvorištu. Na kraju ćemo to smeće popiti. Raspašće se na čestice mikroplastike, doći će do vodoizvorišta i mi ćemo to smeće ponovo uneti u svoj organizam. To je jedan začarani krug. Ne možemo pobeći od smeća koliko god ga bacali – navela je Ciganović, a prenosi Novi magazin.

Broj podnetih prijava ne prati realan broj počinalaca

Predsednik organizacije Inženjeri zaštite životne sredine Igor Jezdimirović kazao je da se ne zna šta je na divljim deponijama odloženo, što je potencijalno veoma opasno.

Jezdimorović je naglasio da je jedan od ključnih problema kod “čišćenja” divljih deponija to što i kada se “očiste” na istom mestu ubrzo nastane nova.

Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove naveli su da je prošle godine podneto 16 prekršajnih prijava protiv fizičkih lica zbog neadekvatnog odlaganja smeća.

– To ni približno ne prati realan broj počinilaca ovog krivičnog dela – prokomentarisala je ovaj podatak Ciganović.

Izvor: Novi magazin

U lekovitim izvorima Ovčar banje pronađene fekalije, voda samo za ispiranje toaleta

OGLAS

59 Shares
Share via
Copy link