Magazin Novi Sad

U Novom Sadu Dunav je gradsko građevinsko zemljište (FOTO)

Zašto se reka Dunav u katastru vodi kao gradsko građevinsko zemljište? Da li je ovakva klasifikacija slučajna ili u nekim situacijama povoljno tle za mahinacije?

Osim evidentnih nelogičnosti, nameće se i pitanje da li je ovako nešto uopšte pravno moguće, imajući u vidu da je Dunav međunarodna reka, na koju niko ne može da polaže pravo.

dunav parcela

Povodom ovih i mnogih drugih pitanja nekoliko udruženja, inicijativa i organizacija pisalo je ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislavu Nedimoviću sa inicijativom da se u što kraćem roku omogući usklađivanje Zakona o vodama sa evidencijom katastra nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, kako bi se pod hitno počelo razgraničavanje vodnog zemljišta i obustavila nezakonita prodaja i uzurpacija vodnog i priobalnog zemljišta.

„Vodno zemljište ne postoji u katastru zato što Ministarstvo poljoprivrede, koje je bilo dužno da utvrdi njegove granice, to nije učinilo. Pre dve godine pisalo se o nekontrolisanom kopanju šljunka u priobaljima što je povećalo posledice poplava, a što je posledica činjenice da nisu utvrđene granice vodnog zemljišta, pa se šljunak kopa na mestima koja se vode kao poljoprivredne i građevinske parcele za šta vodni inspektori nisu nadležni“, navodi se u pismu upućenom Nedimoviću, prenosi 021.

U pismu, između ostalog, piše i da je osim nekontrolisane eksploatacije priobalja koja prolazi nekažnjeno, druga posledica nepostojanja granica vodnih područja jeste mogućnost da se delovi obala prodaju privatnicima.

Udruženja pozivaju nadležno ministarstvo da sprovede neophodne korake ka „otklanjanju pravnog vakuma koji je stvoren ovakvom neusklađenošću“.

U suprotnom, naglašavaju, biće prinuđeni da iskoriste sve pravne mehanizme da problematizuju ovu temu „koja dovodi do svakodnevne zloupotrebe javnih dobara, a od koje korist imaju jedino privilegovani pojedinici i pravna lica“.

U Novom Sadu vlasništvo nad vodnim zemljištem ima nekoliko privatnih lica, a jedno od tih preduzeća čak drži i jedan krak Dunavca. Ovo područje namenjeno je za izgradnju takozvanog „Novog Sada na vodi“

Galens traži način da prodre 500 metara u korito Dunava i da prisvoji 1,6 miliona kvadrata obale

Mladen Borocki

Putnik, panker i stručnjak za istoriju, kulturu i običaje Islanda

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

107 Shares
107 Shares
Share via
Copy link