Magazin Novi Sad

Novosađaninu izvršitelj traži 200€ zbog duga za informatiku od 680 dinara

novac problemi

Na osnovu zaključka izvršitelja Koste Aleksića, jednom Novosađaninu je blokiran deo penzije kako bi izmirio dug za komunalije na osnovu tužbe JKP ‘Informatika’. Za dug od 679,1 dinara, na naplatu je dospeo iznos od 25.368,00 dinara.

Novosađanin se obratio našoj redakciji objašnjavajući da je u više navrata išao u “Informatiku” da pita da li ima dugovanja, te da mi je rečeno da ih nema. Ujedno kaže da mu računi nisu stizali uredno i da je zamolio da mu baš zbog toga stižu elektronskom poštom. On se našao u čudu kada mu je uručen zaključak Izvršitelja prema kojem je zbog kako kaže duga od 679.10 dinara primoran da plati daleko višu sumu ,a da nije znao da bilo šta duguje.

Kontaktirali smo kancelariju izvršitelja Koste Aleksića kako bismo dobili pojašenjenje.

– Po ovom predmetu izvršni dužnik je nakon što je primio zaključak o izvršenju, imao evidentirane određene uplate. Njegov glavni dug po samom predlogu za izvršenje i zaključku za izvršenje je 8.637,10, zatim tu imamo troškove advokata informatike za podnošenje predologa za izvšenje i pošto je predmet iz 2015. Godine a sada je 2021. U toku postupka nastali su troškovi postupka nastali pred javnim izvršiteljem. Za sada je dužnik imao evidentirane dve uplate, prema našoj evidenciji, obe su bile u 2017. Godini. Jedna u 6. Druga u 7. Mesecu 2017. Godine. Tim uplatama u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima rasknjiženi su deo glavnog duga, deo troškova zastupnika izvršnog poverioca odnosno informatike i deo troškova postupka nastalih pred javnim izvršiteljem. Kako nakon tih uplata iz 2017, nema evidentiranih uplata, zaostatak glavnog duga i ostatak troškova postupka nastalih pred javnim izvršiteljem određeno je sprovođenje.

Iz kanecelarije izvršitelja objašnjavaju da ostatak glavnog duga od u iznosu od 679.10 dinara nije inicijalno iznosio toliko i dodaju da u nekim slučajevima moze da se pokrene postupak za neplaćen jedan račun i izvršni poverlilacac, u ovom slučaju JKP “Informatika” ima pravo da pokrene postupak prinudne naplate.

– Ovaj predmet se odnosi na potraživanja za osmi deveti i deseti mesec 2014. godine.“Informatika” pre nego se pokrene postupak šalje i opomene ali svakako na poleđini računa možete da vidite svoje zaduženje koje niste platili iz prethodnog perioda. Uvek je na svakom mesečnom računu na poleđini iskazan dug – kažu iz kancelarije javnog izvršitelja Aleksić.

– Donet je zaključak o izvršenju 2015. Godine u skladu sa zakonom koji se primenjuje na ovaj predmet. Zaključak o izvršenju sa predlogom i prilozima poslat je dva puta putem pošte izvršnom dužniku, oba puta se pošiljka vratila Javnom izvršitelju. Nakon toga u skladu sa zakonom Zaključak o izvršenju se ističe na oglasnoj tabli Suda nakon proteka Zakonom određenog roka smatra se je dužniku to i uručeno.

Međutim na na zaključak o izvršenju kao i na rešenje o izvršenju postoji pravo pravnog leka dok na Zaključak o sprovođenju nemate pravo na prigovor.

Anka Todorović, rukovodilac službe za obradu podataka i reklamacije JKP „Informatika“ je za naš portal objasnila da na svakom računu na njegovoj poleđini postoje informacije o dugu i da je trenutni period za koji se prikazuje dzgovanje tri godine unazad.

– Na poleđini u infobloku postoje opšte informacije za obračun vode, broj članova porodice i postoji informacija o vašem dugu iz prethodnog perioda. To je sada tri godine unazad. Imamo još jedan dodatak jer stalno nešto moramo usavršavati na računu, čak piše za koji period je obračunata kamata ako je ima – kaže Todorović.

Na naše pitanje da li je moguće da je stranka dolazilla na šalter da se raspita o dugovanju i dobila informaciju da duga nema a da on ipak postoji, Todorović je rekla da je to nemoguće.

– To je nemoguće, to molim vas izvinite, ja kao neko ko sedi u šalter sali, to mi je spektakularno. Gospodin nije ovde u istoriji nikad mogao dobiti informaciju ako ima dug duga da ga nema. Na računu koji smo izdalli 31.10. 2014. stoji da je njegov dug u periodu od januara 2009. do 3. novembra 2014. iznosi 268.740, 00 dinara. Stranka može da priča, ali mi na računu dajemo informacije, kontakt centar daje informacije, šalter sala daje informacije, šaljemo opomene pred utuženje, objavimo u medijima, svašta nešto pokušavamo. Imate opciju uvida u elektronski račun ko neće da dolazi kod nas. Imamo nekoliko opcija, prosto ne može čovek koji se ikada obratio ovde da kaže da nema informacija. Stranka je bila veliki dužnik a nije platila po opomeni za određene račune za koje je prethodno bio opomenut. Nije plaćao po zaključku za izvršenje – kaže Todorović.

“Informatika” ima pravo da vas tuži nakon jednog neplaćenog računa ali im to nije praksa.

– Može biti i jedan, mi šaljemo opomenu za određeni vremenski period. Sada smo slali opomenu od avgusta 2020. gde smo zahtevali od stranaka da plate dugovanja do februara 2021. godine. Ukoliko ne plate tih šest meseci, biće utuženi i ako nisu platili tuženi su, nije važno da li je ostao jedan ili pet računa. Ukoliko nije plaćen jedan račun u opomenutom periodu, bićete tuženi – pojašnjava Todorović.

– Mi smo preduzeće koje pedeset godina ovo radi, nema više situacija da neko nije dobio informaciju. Može biti grešaka ali to se drugačije rešava. Mi ćemo povući tužbu ako je uplata zalutala, ali to su ljudi koji redovno plaćaju a ne neko ko nije plaćao 10 godina pa najednom smisli da mu niko u Informatici nije dao informaciju za dug a na svakom računu koji je ikad primio pisalo je da je dužnik u desetinama hiljada dinara. Mi šaljemo pre svakog utuženja, period za koji opominjemo i mi bismo mogli tužiti i za prethodni mesec pa to ne radimo. Kao što vam isključe telefon ako ga ne platite mi imamo pravo da tužimo za neplaćeni račun odmah po isteku roka. Mi to ne radimo tako jer se radi periodično i imate objektivno godinu dana da platite bez prinudne naplate nešto što kasnite – zaključila je Anka Todorović.

Šta se zbog dugova zaplenjuje Novosađanima

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ako bi neko iz redakcije mogao da pita rukovodioca službe JKP ‘informatika’ šta će ovom javnom preduzeću advokat, kada već imaju pravnu službu? Pored toliko zaposlenih, oni nakarikaju i troškove advokata izvršnom dužniku, a to je pet minuta posla pravniku ovog preduzeća za šta bi inače trebao da prima platu. Hvala

121 Shares
121 Shares
Share via
Copy link