Film Lifestyle

Državni posao u epizodi VREME ČUDA u čast Gorana Paskaljevića

Foto: Telegraf.rs/Printscreen YoutubeDržavni posao

Epizoda broj 1443, pod nazivom “Vreme čuda”, u okviru popularne humorističke televizijske serije “Državni posao”, posebno je privukla pažnju replikom čuvene scene iz filma “Varljivo leto ’68” i izazovnom pekarkom Jagodinkom Simonović. Kultna scena je deo epizode emitovane 30. septembra kao omaž nedavno preminulom reditelju Goranu Paskaljeviću.

Rečenica koju retko ko nije izgovorio, “Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi”, replica je u kultnom filmu, a scena je između legendarnog Slavka Štimca i Dragane Varagić kojoj je ova epizodna uloga donela slavu.

Film je snimljen davne 1984. godine. I dan danas se reprizira i rado gleda, a malo je onih koji ga ne znaju čak i napamet. I upravo ova scena bila je dovoljna da pošalje moćnu poruku junaka iz “Državnog posla”, piše Telegraf.

Paskaljević je osim “Varljivog leta ’68” režirao kultna ostvarenja: “Poseban tretman”, “Bure baruta”, “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Pas koji je voleo vozove”, “Zemaljski dani teku”, “Tango Argentino”.

Goran Paskaljević preminuo je 25. septembra u Parizu, u 74. godini. Snimao je filmove u Srbiji, Americi, Meksiku, Irskoj, Albaniji, Indiji… Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova. Njegov poslednji film “Uprkos magli” (Nonostante la nebbia) snimljen je u Italiji.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima su nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za “Bure baruta” i nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za “Vreme cuda”.

Časopis “Varajeti” svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored Lalsa Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.

Odlikovan je i francuskim Orden umetnosti i književnosti. Prvi je filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu “Bernard Viki Most” za humanizam u svojim delima.

Bjelogrlić nagrađen za najbolju seriju i najbolju mušku ulogu

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

70 Shares
Share via
Copy link