Novi Sad

Da li čuveni koprivić u centru Novog Sada broji poslednje dane – posle više od 100 godina

Koprivić
Foto: Facebook / Ekološki front Novi Sad

U centru grada, odmah pored klupa koje se nalaze kod taksi stajališta, nalazi se veliko, staro drvo koje svojom raskošnom krošnjom štiti sve putnike namernike od jarkog letnjeg sunca ili teškog pljuska. I tako već više od jednog veka, koliko se procenjuje njegova starost.

Međutim, kako su radovi na izgradnji podzemne garaže, druge u centru, u ulici Modene počeli, pitanje kakva ga sudbina čeka.

Drvo koprivića je inače Spomenik prirode i uživa zaštitu prve kategorije, što znači da bi tokom izvođenja radova moralo da se vodi računa kako o nadzemnom delu, tako i o njegovom korenu.

Međutim, pitanje da li će to tako i biti – setimo se samo hrasta starog 600 godina, u selu Savinac kod Gornjeg Milanovca, koji je posečen preko noći zbog izgradnje auto-puta. Možemo se samo nadati da i naš koprivić neće zadesiti slična sudbina.

Stablo u centru Novog Sada godinama unazad je tretirano bio i hemijskom zaštitom, rađena je drvna hirurgija, a sajlama se uticalo na statiku kako bi se drvo održalo.

Veliki problem je kopanje i poslovična nepažnja izvođača radova prema drveću i prirodi. Pitanje je da li će ovaj dedica biti sposoban da izdrži bilo kakvo oštećenje korenovog sistema.

Upravo zato iz Ekološkog fronta Novog Sada apeluju da svi koji su u mogućnosti da zaštite koprivić, to i učine, posebno imajući u vidu da koren u nekim slučajevima ume da bude višestruko veći od krošnje.

Izvor: Ekološki front Novi Sad / Facebook 

Gradonačelniče Vučeviću, vi niste gospodar Novog Sada i nikada nećete biti

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link