Svet

Ukinite mi Tviter – napraviću svoj! Sve o Parleru, Trampovoj omiljenoj društvenoj mreži

Otkako je izbio rat između Donalda Trampa i vodećih društvenih mreža Tvitera, Fejsbuka i Instagrama, odjednom se otvorio ogroman prostor za nekog novog igrača. Taj novi igrač zove se Parler, nova omiljena aplikacija Trampovih pristalica, koja je munjevitom brzinom postala najpopularnija aplikacija na Eplovoj prodavnici, da bi nakon juriša na Kapitol sve iznenada krenulo naopako.

Osnivač Parlera Džon Maci od samog starta je Parler zamislio kao mrežu na kojoj postoji praktično apsolutna sloboda govora. Tu slobodu Trampove pristalice su shvatile doslovno, pa su upravo preko Parlera javno dogovarali krvavi napad na Kapitol hil, a i sada ga koriste za kovanje planova za novi pohod na centar američke političke moći, na dan nauguracije Džoa Bajdena.

Zbog poziva na nasilje, odmah nakon napada na Kongres Parler je skinut sa prodavnica Epla i Gugla, a Amazon je odbio da ga drži na svojim serverima. Od rano jutros, Parler je praktično postao nevidljiv na internetu.

Usledila je grozničava potraga za novim serverima koji bi hostovali Parler, piše Nova.

„Mislim da su se Amazon, Gugl i Epl udružili da bi izbrisali konkurenciju. Ali, oni neće pobediti. Mi smo poslednja nada za slobodu govora na svetu“, rekao je Maci.

Slučaj Parlera pokrenuo je veliku debatu o slobodi govora u SAD i svetu, u čijem središtu se našla rasprava o prevelikoj moći u rukama kompanija kao što su Fejsbuk, Gugl i Amazon. Sve se posebno intenziviralo kada su Tviter i Fejsbuk odlučili da blokiraju Trampove profile.

Besni Tramp je zapretio pravljenjem sopstvene društvene mreže.

Velike IT kompanije su svoju odluku pravdale tako što su u više navrata upozoravale Parler da ne kontroliše u dovoljnoj meri sadržaj poruka koje ljudi javno razmenjuju, pozivajući na nasilje i mržnju. Zbg toga su i u obrušavanju na Parler otišli nekoliko koraka dalje nego što inače idu kada nekom ukidaju nalog.

Parler je osnovan 2018. godine, u idealno vreme za sve Trampove fanove kojima je bilo dosta Fejsbuka i Tvitera. Parler je, prema pisanju „Njujork tajmsa“, imao i veliku prednost – pare. Ubrzo nakon osnivanja, bio je obasut donacijama konzervativaca koji su hteli da podrže Trampa. Među njima su velika Trampova donatorka Rebeka Merser i Den Bondžino, bivši tajni agent i analitičar TV stanice Foks.

Ova mreža je u svojoj suštini klon Tvitera. Korisnici mogu da objavljuju poruke („parlej“, a ne „tvit“) i prenose tuđe poruke („eho“, a ne „retvit“).

Do eksplozije popularnosti Parlera došlo je posle novembarskih predsedničkih izbora, a samo tokom prošle godine aplikaciju je skinulo oko 10 miliona ljudi. Izvršni direktor Parlera Džefri Vernik izjavio je da Parler sada ima nove potencijalne domaćine, nakon otkaza koji im je dao Amazon, ali nije hteo da ih imenuje.

„Ne mogu da vam kažem kako će Parler izgledati za mesec dana. Ali Parler nigde ne ide“, rekao je on.

Đuka gasi Tviter nalog, sezona 2: Ja kao Tramp – prenos uživo!

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


12 Shares
Share via
Copy link