Balkan Vesti

Dron koji je pao na Hrvatsku imao bombu umesto kamere, istraga završena

vadjenje-drona
Foto; Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

Vojna letelica koja je pala pre više od mesec dana – bila je naoružana. Imala je bombu – ugrađenu umesto kamere. Do tih se saznanja došlo u istrazi, potvrđeno je hrvatskom Dnevniku Nove TV.

Hrvatski mediji saznaju da je bomba bila dorađivana.

Rupa iz koje je izvađena – odavno je zatrpana, a u nju već posađena stabla.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu izdalo je naloge za sprovođenje više vrsta veštačenja. Zatraženo je i mišljenje avio- tehničke struke, izvestili su.

O završnom izveštaju zagrebački tužioci još ne žele. Javnosti će pokazati delove koji su pronađeni i sve ono što je od bombe ostalo. Trebalo bi biti jasnije je li stvarno bila napunjena s 40 kilograma eksploziva, te šta je tačno eksplodiralo. Trebalo bi da to pokaže hemijsko-fizikalni nalaz.

– Može utvrditi tragove eksploziva, ali je razlika između raketnog goriva i eksploziva i morate imati stručnjaka i za to. Zna se šta je eksploziv. Da je ta bomba eksplodirala kao što oni tvrde, ja tvrdim da bi nanela veliku štetu u 50 metarskom krugu, a krater bi bio jako veliki – istakao je stručnjak za avionske nesreće Josip Milošević.

Raniji balistički nalaz nije potvrdio da je bilo tragova eksploziva na fragmentima koje je veštačio nezavisni Centar Ivan Vučetić. Josip Milošević smatra kako će stručnjaci svaki od zaključaka morati i potkrepiti dokazima.

– Onaj ko tvrdi da je bila neka modifikacija mora jako dobro poznavati taj tip letelice i videti i nacrte da bi mogao tvrditi da je nešto izmenjeno – napominje Milošević.

Izvor: Dnevnik.hr

Hrvatski premijer o padu drona: Ovo je bila jasna pretnja koju ne možemo tolerisati

95 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap