Putovanja

Dragulj Evrope – Budimpešta

Budimpešta, prestonica Mađarske, jedan je od najlepših evropskih gradova koji odiše kulturom, tradicijom i istorijskim spomenicima. Svojim zdanjima, od kojih neki rođendane broje u stotinama godina, vraćaju u prošlost i oživljavaju davna vremena.

Trg Heroja, kao jedan od najvećih i najpoznatijih atrakcija Budimpešte oslikava naseljenje 7 mađarskih plemena u Karpatiju pod vođstvom kneza Arpada. Na centralnom delu trga nalazi se spomenik Milejum koji krasi statua Arhanđela Gabrijela, 7 mađarskih vođa, pored kojih najhrabriji žele da se fotografišu. Na trgu se nalazi i Grob neznanog junaka ispod kojeg se krije bunar sa termalnom vodom.

Ono što Dunavska ulica za Novi Sad, to je ulica Vaci za Budimpeštu. Omiljeno šetalište kako za domaćina tako i posetioca iz svih krajeva sveta. Puna živopisnih izloga, ova ulica nudi sve – od igle do lokomotive. Dok birate suvenire kod ljubaznih uličnih prodavaca iz obližnjeg restorana mami vas miris gulaša koji se meša sa mirisom orijentalne kuhinje iz komšiluka. Za vreme božićnih i novogodišnjih praznika ova ulica obučena u svoje praznično odelo dočekuje i pozdravlja goste. Tada se mogu čuti čestitke na svim jezicima sveta.

Ulica Vaci se završava Verešmartijevim trgom na kome se nalazi svetko poznata poslastičarnica Žerbo koja je za ljubitelje poslastica nezaobilazna destinacija. Poslastičarnica koja odiše stilom i elegancijom već 157 godina čuva tajne najukusnijih slatkiša. Fotografije porodica osnivača,Kugler i Žerbo, koje krase zidove predstavljaju porukice iz prošlosti – da su za istim tim stolovima sedele dame u dugim haljinama i velikim šeširima ili da su iz kineskih skupocena pili čajeve neki od najuglednijih ljudi tog vremena, kao što je čuveni kompozitor Franc List.

budimpesta-6

Na samo 10 minuta od Verešmarti trga nalazi se Bazilika svetog Stefana, najveća i najlepša crkva u Budimpešti. Unutrašnjošću dominira zlatna boja i krase je dela najpoznatijih vajara i slikara. U ovoj crkvi nalazi se i mumificirana ruka svetog Stefana, kralja i osnivača države Mađarske. Bazilika svetog Stefana broji 6 zvona, od kojih najteže ima 9 tona.

budimpesta-1

Ukoliko nastavite šetnju, stižete do Dunava i do najvećeg i najlepšeg dragulja Budimpešte, zgrade Parlamenta. Parlament koji je otvoren za posetioce predstavlja i dom i Svetoj kruni za koju se vežu brojne legende. Ona je u staklenoj kutiji koju čuvaju i stražari. Dok šetate hodnicima obojenim u zlatnu i crvenu boju i divite se ručno farbanim prozorima, možete pogledati i makete parlamenta pravljene od različitih materijala. Najpopularnija je maketa napravljena od 4 miliona šibica.

S druge strane Dunava pruža se Brdo Gelert, na kojem se nalazi Citadela. Izgrađena je posle revolucije koja je potresla Mađarsku 1848/49 godine. Topovi postavljeni tako da strogo gledaju na grad imali su za cilj da umire buntovne građane i da uteraju strah u njihove kosti. Citadela je jedna od omiljenih destinacija turista jer nudi prelepu panoramu na Budimpeštu i Parlament. Bez fotografija napravljene sa Citadele koje prikazuju u pozadini Parlament se ne ide kući.

Za ljubitelje istorije i umetnosti Budimpešta je idealno mesto za posetiti. Ulaskom u grad čovek kao da je zakoračio u prošlost. Ovaj grad je uspeo da sačuva tradiciju i kulturu i u 21. veku. Prestonica broji 223 muzeja i galerije. One koje obavezno morate da posetite jesu Mađarski narodni muzej, Mađarska narodna galerija, Muzej lepih umetnosti, Budimpeštanski istorijski muzej i Memento park, muzej na otvorenom koji prikazuje ličnosti iz vremena socijalizma.

budimpesta-2

A oni koji su više privreženi pozorištu i ozbiljnoj muzici, ne smeju propustiti da odgledaju neku od predstava. Budimpešta sa svojih 40 pozorišta nudi šarenolik program za ljubitelje ove vrste umetnosti. Ako pak volite Knjeginju čardaša, rezervišite kartu u Operi, ali ne zaboravite, svečana toaleta je obavezna.

Grad na Dunavu domaćin je brojnim festivalim i događajima od kojih su najpoznatiji muzički festival Siget, kao i trke u Formuli 1.

Za odlazak u Budimpeštu nije potrebno odabrati godišnje doba, ona je uvek lepa i spremna za doček gostiju. Međutim, ono u čemu će se mnogi složiti jeste to je da je prestonica najlepša 20. avgusta, na Dan državnosti. Tada cela država slavi, zastave se vijore, peče se hleb, organizuju se razne manifestacije i koncerti, a najveća atrakcija jeste sada već tradiconalni vatromet sa zgrade Parlamenta.

budimpesta-4

Anita Čolak

Čitajte Luftiku na Google vestima

79 Shares
Share via
Copy link