Magazin

Dragan Šolak kupio fudbalski klub Sautempton za 100 miliona funti

dragan-solak
Izvor: UM

Fudbalski klub Sautempton potvrdio je da je Sport Republic, čiji je glavni investitor Dragan Šolak, osnivač United grupe, u okviru koje posluju N1 i Sport Klub, preuzeo kontrolni deo u vlasništvu tog kluba.

Šolak je rekao da ima veliko iskustvo u oblasti sporta i zabave i da je Sport Republic osnovan sa ciljem da kombinuje ta ekspertska znanja i donese nešto jedinstveno na tržište, javlja N1.

Sport Republic je investiciona firma koja se bavi sportom i zabavnom industrijom.

Kako prenose engleski mediji, Šolak planira da otkupi 80 odsto udela u klubu od Kineza Đišenga Gaoa za oko 100 miliona funti i sarađivaće sa Katarinom Liber, koja je zadržala manjinski udeo.

„Tokom protekle dve godine, zajedno sa vlasnicima deonica našeg kluba, bili smo u potrazi za novim partnerom koji će voditi klub u budućnosti. Danas smo našli savršeno rešenje.

Sport Republic je grupa iskusnih investitora, sa velikim iskustvom u elitnom profesionalnom sportu.

Takvu kombinaciju je veoma teško naći, ali zadovoljni smo što je postignut dogovor koji će osigurati naš klub na duže staze“, navodi se u saopštenju Martina Semensa, prvog čoveka kluba.

„Danas je novi početak za nas sa novom vlasničkom grupom. Pronašli smo partnere sa velikim ambicijama za budućnost, ali i one koji razumeju šta Sautempton predstavlja i u kom pravcu treba da ide.

Naša strategija je da idemo napred držeći se planova koje smo imali prethodnih godina, ali uz njihovu podršku, to možemo postići sa jednim novim fokusom i brzinom.

Kao klub, nikada nismo želeli da kupujemo uspeh, već da ga zaslužimo. Sport republic nam pruža moć da unapredimo svoje operacije na svim nivoima i pomoći će nam da stignemo do uspeha za koji naši ljudi vredno rade i koji naši navijači zaslužuju.

Svi u Sautemptonu žele dobrodošlicu Draganu, Henriku, Rasmusu i ljudima iz Sport Republica u naš klub. Tragali smo za dobrim ljudima sa ambicijom, koji će nas povesti u novu eru i srećan sam što mogu da potvrdim da smo ih pronašli“.

Šolak, inače glavni investitor konzorcijuma Sport Republic, takođe nije krio zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

– Zajedno sa svojim partnerima, imam veliko iskustvo u oblasti sporta i zabave i Sport Republic je osnovan sa ciljem da kombinuje ta ekspertska znanja i donese nešto jedinstveno na tržište.

Sautempton ima sve kvalitete koje smo tražili u jednoj velikoj sportskoj organizaciji. To je klub sa izuzetnim menadžmentom, izuzetnim razvojem talenata, timom koji igra atraktivan fudbal i koji ima posvećenu bazu navijača.

Presrećni smo zbog kompletiranja ove akvizicije, što je prvi korak ka sprovođenju naše investicione strategije. Sautempton će biti temelj organizacije koju planiramo da izgradimo – navodi Šolak.

Sport Republic je investiciona kompanija sa sedištem u Londonu, koju su osnovali Henrik Kraft i Rasmus Ankersen, inače nekadašnji direktor u Brentfordu, a čiji je glavni investitor Dragan Šolak.

Vizija kompanije je da primene prave osobine i analitiku da bi pomogli fudbalskim klubovima da dostignu svoj potencijal, a ulaganje u Sautempton bi trebalo da bude samo prvi u nizu takvih projekata.

Dragan Šolak je, pored toga što je glavni investitor novih vlasnika Sautemptona, i osnivač i predsednik Savetodavnog odbora United grupe. Pod njegovim vođstvom, United grupa je izrasla u lidera u sektorima telekomunikacije i medija u Jugoistočnoj Evropi.

Jedan od važnih delova Grupe je United Media, vodeća medijska kompanija u regionu, koja obuhvata pet nacionalnih televizijskih kanala, preko 50 kablovskih, kao i 28 veb portala, kao i brojne novine, magazine i radio stanice.

U okviru kompanije posluju N1 i Sport Klub, a godišnje svi mediji u okviru United Media proizvode više od 20.000 sati originalnog sadržaja.

Takođe, Šolak je učestvovao u osnivanju i razvoju brojnih drugih kompanija, a takođe je i pasionirani golfer i ima velike zasluge za razvoj tog sporta na Balkanu.

Šolak dobio Pink, Studio B, Informer i Dragana J. Vučićevića pred švajcarskim sudom

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

154 Shares
154 Shares
Share via
Copy link