Magazin

Radnici Dormea u Srbiji očajni zbog bankrota, najgore prošli zaposleni u Novom Sadu

dormeo
Foto: AMAZON

Kompanija Studio Moderna definitivno ide u stečaj i više nema dileme iako je firma početkom jula pokrenula predstečaj na sudu u Zagrebu i pokušala da spasi poslovanje. Stečajni upavnik je jasnog stava da sledi bankrot za vlasnika Dormea.

Prema informacijama do kojih je došao „Blic Biznis„, radnicima u Srbiji koji su bili angažovani od strane filijale te kompanije, duguju plate, tačnije više njih.

Nemi, ucenjeni, iz straha za svoju egzistenciju ne znaju ni kome da se obrate.

– Meni kasne tri plate, a koliko znam ni trudnička nisu isplaćena. Prete nam otkazima ukoliko se nekome žalimo – rekla je za Blic radnica koja je iz razumljivih razloga želela da ostane anonimna.

Prema njenim rečima, u nepovoljnom položaju su naročito roditelji, odnosno majke, a posebno tek smohrane majke kojih ima među radnicima ove kompanije koja je poslovala u Srbiji.

– Krenula je škola, troškovi se nižu, deca imaju sve veće potrebe, a mi idemo na posao, a plate nema – žali se sagovornica Blica.

Prema informacijama portala, čak je i roba u pogonima više puta pakovana pa raspakivana, a neka i vraćana ponovo u promet, što samo sveodiči o svojevrsnom haosu u ovom preduzeću.

Da ovo nije usamljen slučaj, svedoči radnik iste kompanije, samo u drugom gradu.

– Račun Studio Moderna Srbija je u blokadi, kompanija nam duguje plate za jul i avgust, a u međuvrmenu nam je je saopšteno da ih nećemo ni dobiti. Istovremeno nam je rečeno da od kompanije više nema ništa, bar pod dosadašnjim imenom Studio Moderna. Zvanično stečajni postupak u Srbiji još uvek nije otvoren – kaže rezingirano sagovornik Blica.

Poslovanje u Srbiji je navodno preuzeo kineski biznismen što je radnicima interno i saopšteno. Međutim, to ne teši radnike da će im biti plate isplaćene.

I verovatno su, nažalost, u pravu. Radnici su maletene ostavljeni na cedilu.

– Mi zaposleni smo sada u dilemi kako i na koji način da ostvarimo svoja zakonska prava? Ja sam između ostalog neko ko je korisnik stambenog kredita, roditelj dvoje dece, a sada ne znam ni kuda ni gde – kaže drugi još jedan naš sagovornik koji je takođe želeo da ostane anoniman, a koji je zaposlen bio u toj kompaniji.

Najgore su u ovoj situaciji prošli u najvećoj filijiali u našoj zemlji – u Novom Sadu.

Tamošnji „Studio Moderna“, prema poslednjem finansijskom izveštaju, ima 546 zaposlenih.

Njihov račun je danima i nedeljama u blokadi, i to u iznosu ovećim od deset miliona dinara. Mnogi nalozi su u prinudnoj naplati, a poverioci koji potražuju sredstva od ove firme su, između ostalih i, Narodna banka Srbije i još nekoliko privatnih kompanija. U poslednjih godinu dana preduzeće je imalo osam izvršenja putem prinudne naplate.

Nekada najbogatiji Slovenac i vlasnik Top Shop-a, Dormea i Kosmodiska u dugovima preko 14 miliona €

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link