Lifestyle Novi Sad

Domaća kafa je zdrava

Kafa je najpopularniji napitak na svetu! Ako ste od onih koji ne mogu bez svoje jutarnje doze, a mediji vas “bombarduju” lošim uticajima iste, ne brinite. Luftika vam otkriva pozitivna svojstava omiljenog crnog napitka.

domaca-crna-turska-kafa

Na prvom mestu, važno je da znate da kafa produžava život. To potpisuje tim stručnjaka, koji je sproveo analizu na 200.000 muškaraca i 170.000 žena, starosti od 50 do 71. godine. Ispijanjem dve do šest šoljica (deminutiv!) kafe dnevno smanjuje se rizik od smrtnosti. Kod žena za 15 posto, a kod muškaraca za 10.

Čudesni napitak ima preventivnu ulogu za nastanak mnogih bolesti (različiti tipovi kancera, Parkinsonova, Alchajmerova bolest i td.). Ona, zbog hlorogenične kiseline koju sadrži, može da pomogne u borbi protiv gojaznosti kao i da umanji simptome bolesti uzrokovane preteranom gojaznošću.

kafa-smanjuje-rizik-od-depresije

Topla, crna kafa smanjuje rizik od depesije. Ako ste loše raspoloženi ili imate sklonosti ka depresivnom ponašanju, ne štedite na kafi.

Kafa je bogata mineralima, prvenstveno manganom i magnezijumom, sadrži B3 vitamin i ima jaka antioksidativna svojstva.

Poslednje studije pokazuju da je domaća kafa mnogo zdravija od sličnih instant napitaka. Kafe iz aparata i nes kafe sadrže mnogo manje zrna kafe, koja su ujedno i značajno lošijeg kvaliteta.

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link