Magazin

Kamere u Doljevcu zabeležiće ključna 2 minuta Vučićeve revakcinacije

vucic-vakcina
Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon nekoliko različitih najava danas prima drugu dozu vakcine protiv kovida 19 u selu Pukovac u opštini Doljevac.

– Obaveštenje da će se predsednik vakcinisati kod nas dobili smo tek u subotu. Najpre nam je bilo rečeno da će se vakcinisati u Doljevcu, a onda nam je javljeno da će primiti vakcinu u Pukovcu, selu u našoj opštini – kaže za Danas Goran Ljubić Međarac, predsednik opštine Doljevac i funkcioner SNS-a.

Nakon dobijanja prve doze vakcine u Rudnoj Glavi 6. aprila, on je, međutim, najavljivao da će se revakcinisati u Merošini ili Babušnici. Opština Doljevac je, slučajno ili ne, „ušla u kombinaciju“ dan nakon izricanja presude za kontroverznu saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi kod Doljevca.

Podsetimo, Dejan Stanojević, vozač direktora Koridora Srbije i funkcionera SNS-a Zorana Babića, osuđen je na 3 godine i 10 meseci zatvora nakon priznanja.

Vučić u delu javnosti prozivan za sakrivanje ključnog dela snimka nesreće sa nadzornih kamera na rampi, kako bi se zaštitio Babić, koji je navodno vozio. U nesreći koja se dogodila u januaru 2019. poginula je Stanika Gligorijević, a pet osoba je teško i lakše povređeno.

Danijel Dašić, programski menadžer Nacionalne koalicije za decentralizaciju, ocenjuje da Vučić „sve radi zbog rejtinga“.

Dašić ne isključuje mogućnost da je Vučića opredelila da se vakciniše u opštini Doljevac čak i teška nesreća na naplatnoj rampi kod ovog mesta, kontroverze koje prate tu nesreću duže od dve godine i prozivke dela javnosti da je umešan u prikrivanje dokaza, kako bi „sačuvao“ prilično nepopularnog Babića. Sve to nije dobro ni za predsednikov rejting, koji je njegova glavna briga.

– Verujem da je spreman da i vakcinaciju u Doljevcu izvadi iz fioke i iskoristi je da popravi rejting. Čini mi se da mu je ponestalo trikova, pa već grebe po dnu. Ali sve dok ne budemo dobili taj ključni deo snimka od dva minuta sa naplatne rampe (u kojem se vidi trenutak sudara i ko je vozio službeni automobil koji je izazvao nesreću, prim. aut.), neće mu se verovati, bio on u Doljevcu ili ne – kaže Dašić, uz zaključak da je ipak najvažnije da Vučić svojom vakcinacijom, ma gde ona bila, motiviše građane da učine to isto.

Prema nezvaničnim spekulacijama, predsednik Srbije je odlučio da se vakciniše u doljevačkoj opštini zbog malog odziva njenih žitelja na vakcinaciju. Najnoviji podaci govore da je od oko 14.000 punoletnih stanovnika ove opštine, vakcinisano njih 4.034, a obe doze primila 1.631 osoba.

Nakon revakcinacije, Vučić će danas u Gadžinom Hanu razgovarati sa predstavnicima lokalne samouprave u Nišavskom okrugu. Nezvanični izvori kažu da je Gadžin Han između ostalog izabran za prvu postvakcinalnu vizitu jer je ta opština među najboljima u Srbiji po procentu vakcinisanog stanovništva. Od oko 5.000 punoletnih stanovnika opštine do sada je vakcinisano oko 3.100, a sve su češći dani bez ijednog obolelog od kovida 19.

Ima veze sa presudom za nesreću kod Doljevca?

– Ne savetujem predsedniku Srbije da se vakciniše u Doljevcu jer čujem da Zoran Babić tu vozi auto, pa se bojim za njegov život i bezbednost – rekao jeadvokat Božo Prelević, koji je zastupao deo oštećenih na suđenju za nesreću na naplatnoj rampi kod Doljevca, nakon najave da će se Vučić vakcinisati u ovoj opštini. Mirjana Aleksić, sestra poginule Stanike koja je i sama zadobila teške povrede opasne po život, kazala je da iznenadni dolazak Vučića na revakcinaciju u doljevačku opštinu „može da ima veze sa suđenjem i presudom za ovu tešku nesreću“.

Advokat Božo Prelević, pravni zastupnik porodice Stanike Gligorijević (52), koju je 31. januara 2019. na naplatnoj rampi Doljevac usmrtio Dejan Stanojević, vozač bivšeg direktora “Koridora Srbije” Zorana Babića, kaže da će javnost celu istinu o nesreći saznati onog trenutka kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokaže snimke sa nadzornih kamera od tog dana.

– Odbio je da da snimke. I porodica i oštećeni su zahtevali snimke, međutim, predsednik ih nije dao. Tako da, na osnovu onih dokaza koje su tužilaštvo i sud uspeli da pribave, doneta je ova presuda. U suštini, ovaj postupak je obeležilo šest stvari kojih nema: Nema snimka ko je vozio, nema snimka ko je izašao sa koje strane kola, nema rendgentskog snimka za okrivljenog, po kome se tvrdi da je on povređen, nema tehničkog pregleda za vozilo u kom se nalazio Babić, nema DNK tragova ko je vozio i nema snimka kako su svedoci koji su identifikovali vozača – odnosno nema snimka koji potvrđuje njihovu priču odakle su došli na naplatnu rampu – kaže Prelević za naš portal.

Kako ističe, da smo imali snimak – znali bismo sa sigurnošću ko je vozio službenu „škodu“ funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Babića.

– Ono što moram da kažem, tužilac i sudija su apsolutno profesionalno pristupili dokazima sa kojima raspolažu. Ono što je obeležilo ovaj predmet to je da je branilac okrivljenog priznao izvršenje krivičnog dela u završnoj reči, iako okrivljeni to nije uradio u svom iskazu. Po svemu sudeći, moram da zaključim da je ovaj slučaj „tužna srpska priča sa kaskaderom za opasne scene“. Da smo imali snimak, znali bismo ko je vozio – rekao je Prelević za beogradske medije.

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

146 Shares
146 Shares
Share via
Copy link