Magazin Novi Sad

Dolazak bizona na Frušku goru kasni 3 godine zbog nečije greške u kucanju

bizoni stado
Foto: Printskrin/Facebook

Pre ravno 3 godine, Radoslav Krunić, direktor Javnog predueća “Nacionalni park Fruška gora”, svečano je najavio dolazak porodice bizona na proleće 2019, na Frušku goru. Prolaze proleća a bizona nema. Kako smo nezvanično saznali, razlog za odlaganje dolaska ovih živornja leži u dva slova koja je dodao Zavod za zaštitu prirode i napravio zbrku koja se rešavala tri godine.

Naime, prilikom prikpljanja dokumentacije, naši zakoni nisu prepoznavali bizone kao životinjsku vrstu. Tri godine je proteklo u čekanju, da bi se na kraju shvatilo u čemu je bila greška – Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je u dokumentaciji naveo reč „reintrodukcija“ umesto „introdukcija“. Ovo je naizgled sitnica, ali reintrodukcija podrazumeva ponovno naseljavanje neke životinjske vrste, što dalje zahteva dostavljatenje dokaza da je vrsta nekada nastanjivala to područje.

Pošto je namera uprave Nacionalnog parka „Fruška gora“ bila da kroz donaciju dovedu jednu porodicu bizona, postupak pribavljanja praistorijskih dokaza da su bizoni nekada nastanjivali Frušku goru bio bi previše obiman i skup posao. Stoga su ušli u nov postupak prikupljanja dokumentacije sa donaciju, ovaj put sa rečju „introdukcija“, što podrazumeva prvo naseljavanje neke vrste na neko područje.

Kako sada stvari stoje, dugo očekivani bizoni, dva mužjaka i tri ženke će u Srbiju iz Poljske stići uskoro, možda već početkom 2022. Po dolasku je obavezan karantin od 40 dana kako bi se jedinke prilagodile na novu sredinu i saživele sa jelenima sa kojima će deliti teritoriju.

Očigledno je da je ovaj cilj postavljen po principu „lako ćemo“, najavljen olako i projektovan traljavo, pa su nakon prve prepreke odlučili da više ne obaveštavaju javnost o naseljavanju bizona na Frušku goru. Podsetimo, Radoslav Krunić, direktor Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“, rekao je u novembru 2018. da su tokom 2017. godine posetili nekoliko rezervata evropskog bizona sa željom da nasele ovu vrstu.

– Nakon upoznavanja sa tom vrstom, usledila je edukacija naših kadrova i pripreme prostora za prihvat bizona. Zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, porodica bizona koju sačinjavaju četiri ženke i dva mužjaka očekuje se da stigne početkom proleća u svoj novi dom. Biće smešteni na jednoj od najlepših lokacija u Nacionalnom parku. Nakon obaveznog karantina i perioda adaptacije, bizone će imati priliku da upoznaju i svi naši posetioci – izjavio je tada Krunić.

Nakon trogodišnjeg ćutanja o naseljavanju bizona, direktor NP Fruška gora Radoslav Krunić se ponovo oglasio kada smo pokrenuli priču o ovom projektu. U pisanom odgovoru direktora Krunića redakciji portala Luftika, koji smo čekali 25 dana, krivica za trogodišnje odlaganje je prebačena na pandemiju, iako je nastupila godinu dana nakon planiranog povratka bizona.

 

„Projekat introdukcije evropskog bizona pokrenut je 2018. godine na inicijativu JP Nacionalni park Fruška gora, sa ciljem da se posetioci Fruške gore upoznaju sa potomkom životinje iz praistorije u toku posete nacionalnog parka i time obogate doživljaj u utisak bogatstva živog sveta najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na terotoriji AP Vojvodina“, navodi Krunić u odgovoru.

Kako je objasnio, usled projektovanih administrativnih i zakonskih usaglašavanja vrste „bison bonasus“ (evropski bizon) kao i neočekivanog nastupanja pandemije Kovid-19, planirani dolazak bizona, odnosno implementacija projekta, odložen je za povoljnije uslove „koji su nastupili tokom tokom 2021“, pa se realizacija ovog projekta očekuje tokom 2022. godine.

„Javnost će putem medija biti pravovremeno i blagovremeno obaveštena o dinamici razvoja kao i realizaciji projekta“, zaključuje Krunić.

Bizoni i jeleni stižu na Frušku goru

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

652 Shares
652 Shares
Share via
Copy link