Citati Magazin

Ja sam specijalista za zarazne bolesti, korona me plaši, ali ima nešto mnogo pogubnije

doktor specijalista korona

Po profesiji sam doktor, specijalizovan za zarazne bolesti. U ovom poslu sam više od 20 godina i svakodnevno se susrećem sa bolesnim pacijentima, kaže doktor Abdu Sharkawy, zaposlen u bolnici Toronto Western Hospital.

Radio sam u najmodernijim zdravstvenim ustanovama, ali i u najzapuštenijim i najsiromašnijim delovima Afrike i Azije.

HIV-AIDS, hepatitis, tuberkuloza, SARS, ospice, zoster, veliki kašalj, difterija… malo je toga čemu nisam bio izložen. I uz izuzetak SARS-a, malo je toga zbog čega sam se osećao ranjivo, skrhano i jednostavno uplašeno.

Naravno, plaši me Covid-19, ali još me više plaše implikacije novog zaraznog agenta koji se širi svetom i uporno uspeva na različitom tlu. Sa pravom sam zabrinut za starije ljude slabijeg zdravlja ili slabije materijalne situacije koji će disproporcionalno biti najviše pogođeni ovom novom pošasti. Najmanje me plaši Covid-19.

Ono što me plaši jeste gubitak razuma i talas straha koji je naveo društvene mase u začaranu spiralu panike, pravljenja zaliha nerazumnih količina bilo čega što adekvatno može napuniti sklonište za bombe u postapokaliptičnom svetu.

Plaše me N95 maske koje se kradu iz bolnica i klinika za hitne slučajeve gde su zaista i potrebne za medicinsko osoblje koje je direktno izloženo a umesto toga se koriste na aerodromima, tržnim centrima i kafićima te samo izazivaju još više straha i sumnje.

Plašim se da će nam bolnice preplaviti svi oni koji misle da „ma verovatno nemam, ali mogu i proveriti, nema veze, nikad se ne zna…“ i svi oni sa zatajenjima srca ili pluća, upalom pluća i moždanim udarom koji će platiti cenu za prepune čekaonice u hitnoj jer postoji ograničena količina dostupnih doktora i medicinskih sestara.

Plašim se da će ograničenja putovanja postati toliko dalekosežna da će se otkazivati venčanja, propuštati diplome i porodična okupljanja. Pa čak i ona velika žurka koja se naziva Olimpijada, i to bi se moglo otkazati.

Možete li uopšte zamisliti da se to desi?

Plašim se da će ti isti strahovi od epidemije ograničiti trgovinu, naškoditi partnerstvima u različitim sektorima, poslovanju i generalno uzrokovati globalnu recesiju.

Ali, najviše od svega, plaši me poruka koju šaljemo svojoj deci kada smo izloženi nekoj pretnji. Umesto zdravog razuma, racionalnosti, otvorenosti i altruizma, učimo ih da paniče, plaše se, budu sumnjičavi, impulsivno reaguju i brinu se samo o sebi.

Daleko smo od rešavanja stanja sa Covid-19. Približiće se u vaš grad, bolnicu, prijatelja ili čak i člana porodice koji su vam blizu. Očekujte to. Prestanite čekati da budete dalje iznenađeni.

Činjenica je da sam virus neće izazvati mnogo štete kada dođe. Ali naše ponašanje i stav „bori se za sebe iznad svega“ bi se mogao pokazati katastrofalnim.

Baš zato, pozivam vas sve! Borite se protiv straha razumom, protiv panike strpljenjem i neizvesnosti edukacijom.

Imamo priliku da naučimo mnogo o zdravstvenoj higijeni i ograničavanju širenja brojnih prenosivih bolesti u društvu. Hajde da se zajedno suočimo sa izazovom u najboljem duhu saosećanja sa drugima, strpljenju i, iznad svega, nezaustavljivim traganjem za istinom, činjenicama i znanjem nasuprot pretpostavki, nagađana i katastrofiranja.

Činjenice nisu zastrašujuće. Operite ruke. Otvorite srca.

Naša deca će nam biti zahvalna.

Izvor: Lola magazin

Krijete ono što svi moramo da znamo i zato je*em vam svima mater

14.5K Shares
14.5K Shares
Share via
Copy link