Magazin

Prijava za doktora koji se požalio da u Nišu nema dovoljno lekara

nis hitna pomoc

Svima koji se pitaju zašto lekari češće ne izlaze u javnost o problemima i manjkavostima  zdravstvenog sistema – evo odgovora. Retki koji se “drznu” da javno izjave šta ih muči ekspresno snose posledice takvog istupa.

Tako je protiv lekara niške Hitne pomoći Miodraga Brankovića podneta disciplinska prijava i to zbog pisanja komentara na Fejsbuku. Njega je prijavila zamenica direktora za “iznošenje neistina i uznemiravanje javnosti”, jer se požalio na manjak lekara u “Hitnoj pomoći”.

“Hitna nema dovoljno terenskih ekipa. Umesto ranijih sedam, sada ceo grad pokriva četiri ili pet ekipa. Nema dovoljno lekara, a direktor “Hitne” neće da prima nov kadar. Reč je o SNS kadru, sve može da se proveri”, napisao je na Fejsbuku Miodrag Branković, lekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu, a preneo N1.

“Nema nas dovoljno. Ne možemo da svuda stignemo na vreme i sve da ‘odradimo’ i to je najveći problem”, tvrdi Branković.

N1: Ali, Vi ste, zato što ste to izneli na Fejsbuku, ušli u problem?”

Branković: “Jeste. Ali, nisam očekivao da će rukovodstvo da prati ono što će neko da komentariše na Fejsbuku kao javnoj mreži. Dobio sam i ja prijavu, ali i moja supruga – zbog nepoštovanja poslovnog kodeksa Ministarstva zdravlja”.

Takođe je zaposlena u Zavodu, takođe je učestvovala u “diskusiji”.

Prijavu je potpisala zamenica direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu i u tom dokumentu se, između ostalog, navodi da je dr Miodrag Branković, svojim ličnim komentarima “neprimereno komentarisao” rad i unutrašnju organizaciju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš.

Direktor Slavoljub Živadinović odbio je da da zvanični komentar o prijavi protiv doktora Brankovića zbog pisanja na Fejsbuku. U telefonskom razgovoru je rekao da Kodeks nema kod sebe, ali da verovatno postoji. Da li je bilo povreda, odlučiće, kaže, Komisija za kontrolu kvaliteta rada.

Na konkretna pitanja – koliko terenskih ekipa “opslužuje” Niš i koliko se lekara u smeni javlja na četiri telefonske linije za hitne slučajeve – nije odgovorio, upućujući nas da mu ta ista pitanja postavimo putem i-mejla.

“Poenta cele ove priče nisam ja. Poenta je da građani Niša zaslužuju adekvatnu medicinsku pomoć. Da bi ona bila adekvatna, mora da nas bude u dovoljnom broju, onako kako je propisano Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta. Zašto to nije tako, to je pitanje za rukovodstvo Zavoda”, naglašava Branković.

A rukovodstvo, odnosno direktor, kaže da lekara, prema propisanim normativima, u niškoj “Hitnoj pomoći” ima više nego dovoljno.

Lekar Hitne pomoći iz Kragujevca: Grobovlasniče naših života, napravio si Srbiju po meri idiota

32 Shares
Share via
Copy link