Ljubimci

Dogo canario – svetski šampioni iz Novog Sada

Presa De Casa Goxy ime je odgajivačnice koja je dom svetskih šampiona i šampionki. U Veterniku, pored Novog Sada, Goran Bašić već godinama radi sa dogo canario rasom, i u svojoj odgajivačnici trenutno ima tri psa: Bombu, Spartu i Agileru.

SONY DSC

Na ulazu će vas dočekati mama Bomba koje se uplaše i oni malo hrabriji. Prema neznancima je nepoverljiva, veoma je teritorijalna i pre svega naučena je da štiti svog vlasnika i kuću. Agilera, njena ćerka, mnogo je nežnija, i čim nas je gazda upoznao, dozvoljava da se mazi. Ona je bila vicešampionka 2013. godine na svetskom takmičenju u Španiji. Goran kaže da je ova vrsta psa pre svega pas čuvar.

– Ovo je velika, krupna rasa i moglo bi se reći da nije za početnike. Gazda bi trebalo da bude neko ko može da bude autoritet psu jer dominatna pasmina traži dominantnog gospodara. Socijalizacija ide veoma lako, bitno je samo naučiti ih od malena i raditi sa njima. Ovo je porodičan pas, odličan sa decom, dok sa strancima pokazuje nepoverenje. Jednom rečju, pravi pas čuvar – kaže on.

VWW'13. CH Agilera Presa De Casa Goxy_687x458

Grando Presa De Casa Goxy ime je aktuelnog svetskog šampiona koji dolazi upravo iz Goranove odgajivačnice. On je trenutno u jednoj od najboljih odgajivačnica u Španiji. To je i zemlja porekla ove pasmine, a Grando je jedan od retkih šampiona koji ne dolazi iz Španije. Dogo canario je rasa koja potiče sa Kanarskih ostrva koja su ime dobila po psima, a ne po kanarincima kako mnogi misle. Prvenstveno su bili psi čuvari i koristili su se za gonjenje stoke. Danas su oni izuzetni čuvari, opasni za strance, i nežni prema svojoj porodici i gospodaru.

Grando Presa De Casa Goxy - WORLD WINNER, BOB_687x455

Goran Bašić je i inicijator osnivanja Dogo canrio kluba Srbije i delegat u španskom klubu na Tenerifima. Od 2008. godine uzgaja ovu vrstu i do sada je imao 4 legla. Ovo mu nije primarni posao, već hobi, nastao iz velike ljubavi prema psima.

– Odrastao sam sa psima, i kao malog oduvek su me zanimale razne rase pasa. Dogo canario je najsličnija mom karakteru i to je veoma bitno da pronađete psa koji odgovara vašim osobinama – kaže Goran.

 

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


50 Shares
Share via
Copy link