Balkan Magazin

Dodik poklonio Lavrovu kradenu ikonu, sada će mu biti vraćena i moraće da objašnjava otkud mu

Ukrajinska ikona stara 300 godina koju je ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu poklonio srpski član i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, biće vraćena poklonodavcu, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

– Ikona će biti vraćena poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola – javlja TASS, a prenose Novosti.

Dodik je poklonio Lavrovu ikonu staru 300 godine u pozlati, koja je pronađena u Lugansku.

BBC na srpskom pisao je o diplomatskom skandalu koji izbio nakon što je Dodik poklonio ikonu.

Sumnja se da je ikona izneta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

Ikonu, čiju je fotografiju objavila je novinska agencija Srna, Dodik je poklonio Lavrovu 12. decembra, tokom posete ruskog ministra Bosni.

Iz kabineta Milorada Dodika nisu odgovorili na pitanja BBC-ja na srpskom.

Prema pisanju bosanskih medija, Dodik je Lavrovu poklonio ikonu sa pečatom, koji svedoči o tome da je u vlasništvu sovjetske Ukrajine.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini je 16. decembra uputila je notu bosanskoj vladi, sa pitanjem kako je ikona dospela u tu zemlju.

– Naše diplomate će se u narednih nekoliko dana sastati sa bosanskim kolegama – kaže portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko za BBC na ukrajinskom.

Dodao je da će javnost biti obaveštena o ishodu sastanka.

Iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova dodaju da su diplomate za poklon saznale iz medija, zahvaljujući fotografijama pečata koji navodno potvrđuje njeno ukrajinsko poreklo.

– Želimo objašnjenje kako se ikona uopšte našla u Bosni i Hercegovini, ali i kako je došlo do odluke da bude poklonjena ruskom ministru – zaključuje Nikolenko.

Kako prenose bosanski mediji, u noti koju je ambasada Ukrajine uputila bosanskim diplomatama između ostalog se navodi da je Lugansk „na teritoriji koja je pod okupacijom Rusije“, pa bi eventualno prikrivanje informacija o tome kako je ikona dospela u Bosnu moglo da se protumači kao „podrška agresivne ruske politike prema Ukrajini“.

Policajac uzbunjivač: Vučić je Dodiku poslao 46 tajnih agenata kako bi mu pomogao na izborima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

317 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap