Srbija Vesti

Kilometarske kolone na ulazu u Dobrinju: Ne postoji kinta koju bi uzeo od Rio Tinta

dobrinja
Foto: Nova.rs/ Slavica Panić

U selu Dobrinji kod Požege u toku je protest protiv najavljenih radova na geološkim istraživanjima litijuma. Mediji izveštavaju da su se u selo uputile kilometarske kolone vozila i da je veliki broj građana i eko aktivista već stigao u Dobrinju kako bi meštanima pružili podršku.

Nikola Maslać iz građanske inicijative “Požega” za N1 kaže da je narod odlučan da zaustavi ono što se dešava u okolini Loznice i da ne dozvoli da bude stavljen pred svršen čin.

Na zvaničnom sajtu Opštine Požega pre desetak dana objavljeno je da će 17. aprila, po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike, početi geološka istraživanja na području Dobrinje i da će radove izvoditi preduzeće „Jadar Lithium“ doo Beograd.

Međutim, meštani su jednoglasno protiv najavljenih radova i poručuju: „nećemo vam dozvoliti ništa da radite, ne damo vam dam trujete vodu, zemlju i vadzuh pod našim parčetom neba.“

Protest je počeo negde oko 10.30 časova, a u Dobrinju se slila reka vozila iz Požege, Užica, Čačka i drugih okolnih gradova. Na transparentima koje nose meštani vide se poruke „Nećemo da budemo ekološke izbeglice“, „Ne postoji kinta koju bi uzeo od Rio Tinta“, „Dalje neće moći, rudnik neće proći“.

dobrinja protest
Foto: Nova.rs/ Slavica Panić

Iz Ministarstva je rečeno da neće izdati nikakvu dozvolu ukoliko se ne uradi Studija o izvodljivosti, ali ljudima ovog kraja to ništa ne znači i kažu da oni neće dozvoliti rudnik litijuma, ali ni početak bilo kakvog istraživanja.

Reakcija lokalne javnosti bila je brza, odlučna i jedinstvena u tome da ne treba dozvoliti to – ni istraživanja. Meštani tih sela brzo su se organizovali po mesnim zajednicama, razgovarali sa ekološkim aktivistima koji su im predočili šta ih očekuje i šta bi ih očekivalo ukoliko bi se ispostavilo da je koncentracija litijuma dovoljna da se otvori rudnik.

Iz opštine Požege su, kako navodi reporter N1, rekli da nikakvi radovi i istraživanja neće početi dok se ne utvrdi da je sve po zakonu, a videćemo da li će to proći kod meštana ovih sela.

U ministarstvu energetike i rudarstva rekli su za N1 da je kompanija dobila tzv. istražno pravo na prostoru sela Dobrinja i kažu da meštani nemaju razloga za brigu.

Oni koji tu žive, planiraju i da nastave, očigledno ne misle tako.

Brnabić briljira: Građani se bave ekologijom jer žive k’o bubrezi u loju

931 Shares
931 Shares
Share via
Copy link