Magazin

Prognoze – Do proleća sledeće godine 4 miliona ljudi u Srbiji može biti zaraženo

Zoran Radovanović
Foto: Screenshot YT/NovaS TV

Jedno od najvažnijih pitanja o koranovurusu je i koliko će trajati pandemija i šta su realnije progoze, da li ona da se sa virusom izborimo u narednih nekoliko meseci, ili ona objavljena u listu Gardijan koji piše da će virus trajati do proleća 2021. godine.

Jedan od naših najistaknutijih stručnjaka, epidemiolog dr Zoran Radovanović, je govorio o trajanju pandemije u velikom intervjuu koji je dao magazinu Nedeljnik.

– Da bi se nova zarazna bolest, poput ove, ‘ukrotila’ u jednoj sredini potrebne su dve-tri sezone, dakle proleće naredne godine zvuči kao razumna procena. Za to vreme zaraziće se oko četiri miliona građana Srbije, ali još uvek ne znamo koliki procenat njih će imati nevidljivu (besimptomnu) ili toliko blagu infekciju da neće tražiti pomoć lekara. –  reči su dr Radovanovića.

– Među građanima koji dobiju temperaturu i počnu suvo da kašlju, uz druge prateće simptome poput malaksalosti, jedna petina će biti dovoljno ozbiljno bolesna da za njih dolazi u obzir bolničko lečenje, a od tih će četvrtina biti upućena na respirator. Uz svu nezahvalnost prognoziranja, to bi značilo da možda za 5.000-10.000 građana život zavisi od ‘veštačkih pluća’. Upravo zato se insistira na razvlačenju epidemijske krive. Pristizanje takvih pacijenata u produženom trajanju je jedini način da svi dobiju propisanu negu – objasnio je on.

Izvor: Nedeljnik.rs/Ana Mitić

Još uvek nije kasno da poslušamo 6 saveta jedne majke iz Italije

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

133 Shares
133 Shares
Share via
Copy link