Beograd Magazin

Deki, delijo, koliko ti je dosta?! Ne ruši se Beograd koji te je voleo

dejan-stankovic
Foto: Printscreen

Počelo je rušenje starih i do nedavno zaštićenih objekata na potezu između parka Manjež i trga Slavija kako bi firma „Stefial“, nekadašnjeg fudbalera i sadašnjeg trenera Dejana Stankovića, izgradila stambeno-poslovni kompleks „King’s Circle Residences“.

Protiv ovog projekta glas je podiglo više organizacija i udruženja, a tu su i pojedini političari koji pokušavaju da osujete planove nekadašnjeg kapitena fudbalske reprezentacije Srbije i ukažu na, kako tvrde, nezakonito postupanje.

Rade Milić iz Centra za urbani razvoj sugeriše da izgradnja planiranog kompleksa preti da uništi kulturno nasleđe, te da Centar za urbani razvoj zahteva hitnu reakciju nadležnih.

– Navedene zgrade su bile pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a onda je ta zaštita istekla. S obzirom da je reč o značajnim građevinama i arhitektonskim delima, tražimo od Zavoda da se ove četiri zgrade vrate pod prethodnu zaštitu zbog ugroženosti od strane firme Dejana Stankovića. Serija PR tekstova koje je Stanković pustio u javnost ne može ga oprati od toga da je, nažalost, sam sebe stavio na listu uništitelja identiteta grada Beograda – izjavio je Milić za Danas.

Svoj glas protiv podigao je i narodni poslanik Đorđe Miketić iz poslaničke grupe „Moramo – Zajedno“. On je napisao otvoreno pismo Dejanu Stankoviću koje je objavio na svom Fejsbuk profilu.

Pismo prenosimo u celosti:

Deki, delijo, koliko ti je dosta?! Ne ruši se Beograd koji te je voleo

Dejane, legendo fudbala i predatoru gradnje, da li je moguće da si se odlučio da porušiš čitav kvart između Slavije i parka Manjež, sa sve stogodišnjim reprezentima beogrdaske arhitekture koje su uživale zaštitu kulturnog dobra?

Ovi objekti imaju istorijsku vrednost, npr. stara zgrada gradske štedionice iz 19. veka, koja se nalazi na samoj raskrsnici ulica Svetozara Markovića i Kralja Milana, ili druga štedionica iz 1929. sa sve skulpturom Merkura, kao i zgrada Milana Zlokovića.

On ti dođe nešto kao Nemanja Vidić u arhitetkuri, odmeren, precizan i bez viška poteza.

Znam, nije ti ovo prvi put, već si porušio one zgrade u Baba Višnjinoj, Kursulinoj, čak si rušio i po Kosančićevom vencu čime si unakazio onu jedinstvenu, arhaičnu sliku grada koja nam je svima urezana u podsvesti. Kapiram, ne zanima te istorija mnogo, čak ni grada u kom si odrastao a čije si srce svojim fudbalskim umećem osvojio.

A da li te zanima zakon? Pravda?

Da li postoji objekat koji si legalno izgradio? Da te podsetim, tvoja građevinska imperija porušila je zgrade u Kursulinoj čak i pre dozvole za rušenje, nikle su dve zgradurine, u Kursulinoj i Baba Višnjinoj, ali sa preko 3000m2 više nego što je dozvoljeno.

Obe su nezakonito ozakonjene jer nisu izgrađene pre 2015-te godine već par godina kasnije. Zgrada na Dorćolu je takođe ozakonjena ilegalno – jer ima skoro 2000m2 više nego što je dozvoljeno građevinskom dozvolom.

Možda ti misliš da su te građevine gotova stvar, ali grešiš. Nemanja Stajić, naprednjak i bivši sekretar za ozakonjenje, koji je “završavao” sporne legalizacije je popio krivičnu prijavu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije ga tereti za nelegalno ozakonjenje.

Budi uveren da će se i ekipa iz kriminalnog Zavoda za zaštitu spomenika Beograda ubrzo naći na istoj toj klupi jer su saučesnici u varvarskom rušenju i pljačkanju Beograda.

Upravo taj Zavod je i dopustio da ovaj istorijski kvart “Zapadnog Vračara” koji rušiš više ne uživa prethodnu zaštitu po Zakonu o kulturnim dobrima.

Razumem da veruješ da nadigravaš zakone poput odbrane Kajzerslauterna, ali, Deki, ovo je druga igra. Ovde sudija može da poništi gol i oduzme ti titulu čak i više godina nakon slavlja. Onog tvog uz trubače. A bio bi to baš tužan kraj jedne velike zvezde.

I zato te pitam, Deki, delijo, koliko ti je dosta?! Pa ne ruši se Beograd zarad ličnog profita. Ima i drugih načina i prilika za investiranje. Ti bar to znaš.

Pozivam te da promeniš projekat, da odustaneš od sumanutog razaranja istorijskog kvarta Vračara, a time sačuvaš i svoje ime u istoriji ovog grada.

Firmi Dejana Stankovića bez osnova ozakonjene hiljade nelegalno podignutih kvadrata

Luftika

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Dejo Srbine, samo gradi da BG bude lep, moderan i savremen grad ravan svetskim metropolama. Ne zanimaju njih stare ruine, drugo njih muci.

  • Ostavite čoveka na miru,gradi baš lepu zgradu,on je to kupio,niko mu nije poklonio.Počelo je to odavno još od bioskopa „Slavija“,pa do železničke stanice,nijedna vlast pa ni ova ništa pametno nisu uradile što se tiče centra.

99 Shares
Share via
Copy link