Magazin

Kifla s nečim i parčence proje: Nedeljna užina trećaka u jednoj beogradskoj školi

djacka uzina
Foto: Telegraf.rs

– Ćerka mi se danima žalila kako ne može da jede užinu koju smo uplatili u školi. Prvo sam mislila da “izvoljeva”, a onda sam joj tražila da jedan obrok donese kući. I onda sam se zaista veoma neprijatno iznenadila – ispričala je za Telegraf.rs majka čije dete ide u treći razred jedne osnovne škole na Voždovcu, a koja je zamolila da ostane anonimna.

Kako kaže sagovornica, ćerka je taj dan kući donela praznu kiflu. Tako se majci na prvi pogled učinilo.

– Onda sam otvorila kiflu i jedva sam primetila da je nečim namazana ali kad sam je probala, nisam mogla da utvrdim šta je u pitanju. Tad mi je ćerka rekla da je nekoliko dana pre toga dobila kiflu sa kremom koja je bila toliko “bajata” da se i krem stvrdnuo – nastavila je da priča sagovornica.

Majka je nakon toga odlučila da svaki dan fotografiše obrok koji njena ćerka dobija u školi. U utorak je devojčica donela sendvič sa paštetom…

Inače cena užine u ovoj školi je, kako navodi majka, 70 dinara. Ceo rezani hleb u prodavnici košta oko 50 dinara kao i pašteta od 50 grama, a prazna kifla u pekari košta 20 dinara.

– U sredu je ćerka donela proju. Za 70 dinara dobili smo parče u koje mogu da stanu ona dva plastična jaja iz kinder jajeta. Uz svaki obrok ćerka dobije i pola čaše, da li jogurta, čokoladnog mleka ili mleka. Ne dobije čak ni punu čašu… – objasnila je za Telegraf.rs majka.

U četvrtak su deca dobila parče pice sa jednim komadom šunke i malo kačkavalja. Kako sagovornica kaže parče je bilo veličine maske za telefon.

Poslednjeg dana u nedelji đaci su dobili namazanu kiflu sa parčetom salame.

– Jasno je meni da deca idu oko dva sata u školu i da im nije potreban obimniji obrok. Mene njegova količina nije ni iznenadila već se radi o tome da ovakva hrana ne treba da košta 70 dinara. Da li treba namazanu kiflu sa salamom da plaćamo 70 dinara? – zaključila je razgovor za Telegraf.rs majka.

Veći broj roditelja čija deca idu u ovu školu, priča majka, se pitaju “Ko određuje cenu užine u školama?”, “Kako se bira koja će firma da dostavlja obrok u škole?”, “Ko odlučuje koja će firma da dostavlja obrok u škole?”, “Da li je bilo pritužbi na obroke u školama?”, “Da li je bilo pritužbi na cenu obroka u školama?”…

– Ovo je regulisano Pravilnikom o bližim uslovima za organizovanje i praćenje ishrane učenika u školi. U Pravilniku se, između ostalog, navodi da “ishranu učenika u osnovnoj školi organizuje direktor škole u saradnji sa Savetom roditelja”. Za ostvarivanje ishrane učenika u školi, u skladu sa utvrđenim načinom organizovanja, odgovorne su stručne službe škole i zaposleni na poslovima pripremanja i serviranja hrane.

Poslove praćenja ishrane učenika u školi škola obezbeđuje zaključivanjem ugovora sa nadležnim zavodom/institutom za javno zdravlje – odgovorili su za Telegraf.rs iz ovog Ministarstva.

Pitanja “Na koji način škola organizuje užinu za đake?”, “Kako je određena cena za užinu?”, “Šta deca dobijaju za užinu?”, “Ukoliko je škola organizovala užinu preko ponuđača, kako je on izabran?” “Ko odlučuje kako će izgledati obrok?”… smo postavili i direktoru škole u kojoj deca dobijaju užinu sa fotografija.

Hranila sam se kao Đoković i neću NIKAD VIŠE!

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Fotografisite cime vas hrane u bolnicama, domovima za stare, skolama, predskolskim ustanovama… Sta porodilje dobijaju za jelo, a doje novorodjencad… Sramota!

PARTNERI SAJTA


64 Shares
Share via
Copy link