Beograd Magazin

Đaci u BG prinuđeni da se smrzavaju ispred zaključane škole, direktor krivi roditelje za lošu saradnju (VIDEO)

Smrzavanje đaka beograd
Foto: Screenshot / Instagram / serbialive_beograd

Učenici jedne beogradske osnovne škole već par dana ne mogu da uđu u školsku zgradu pre nego što se ograsi školsko zvono, pet minuta pre početka časa, već su prinuđeni da se po niskim temperaturama smrzavaju napolju, navodno po nalogu direktora ove obrazovne ustanove.

Reč je o OŠ „Ljuba Nenadović“, koja se nalazi u beogradskoj opštini Čukarica, a nakon što su se roditelji đaka žalili u ponedeljak žalili direktoru, pustio je decu da uđu unutra.

Međutim, već sutradan nastavio po starom, piše u opisu snimka koji je objavila stranica serbialive_beograd, gde se dodaje da se radi o najmlađim učenicima, od 1. do 4. razreda, ali da se odnosi i na starije đake.

Obezbeđenje se poziva na zabranu direktora dok se deca smrzavaju

Roditelji učenika su se povodom, kako oni tvrde nehumanog postupanja školske uprave, obratili i redakciji portala Nova.

Majka M. I, čije dete ide u drugi razred ove školu, a koja je želela da ostane anonimna, kaže za Nova.rs da se deca danima smrzavaju ispred zaključane škole s obzirom da je i juče i danas temperatura vazduha bila ispod nule.

– Besna sam, razočarana takvim nepostupanjem! Prvo, dovela sam dete malo ranije, možda dvadesetak minuta pre početak časa. Ispred škole nas je dočekalo neprijatno iznenađenje – redovi dece sa roditeljima, sklupčani u mestu, u zimskim jaknama i sa kapama na glavi dok kiša pljušti.

Pitam o čemu se radi, zašto su napolju po ovakvom vremenu, kažu – škola nije otključana, ne možemo da uđemo. Rekoh, sad ćemo im reći da je otključaju – priča ova majka.

Kako dalje objašnjava, obezbeđenje je posle nekoliko minuta otključalo školu, te roditelji nisu želeli da reaguju kod direktora nego su samo „dobacili“ radniku obezbeđenja da pusti decu svako jutro jer je napolju hladno.

– U ponedeljak su deca najnormalnije, odmah po dolasku u školu, ušla u svoje učionice, međutim juče se dešava ista stvar kao u petak! Direktor je ponovo rešio da decu drži po ovoj hladnoći do zvona napolju. Ne dozvoljava deci da uđu u hol škole ili svoje učionice, bilo da je prva ili druga smena, i kad napolju pada kiša i kad je mraz i minus.

Deca stoje, kisnu, mokra i mrznu se u dvorištu škole, a obezbeđenje ne dozvoljava ulazak i poziva se na zabranu direktora. Zašto je problem da ih pusti u holškole do zvona? Domovi zdravlja su puni bolesne dece, da li treba još njih da se razboli? – pita se ova pobesnela majka.

Ona dodaje da su se roditelji žalili predsedniku opštine Čukarica, te da se nadaju da od sutra ova situacija biti rešena.

Direktor demantuje žalbe roditelja, ističe da deca ne mogu da budu u školi bez nadzora

Povodom tvrdnji roditelja, portal Nova kontaktirao je direktora Osnovne škole „Ljuba Nenadović“ Đura Kosića. On je odmah na početku razgovor prekinuo pitanjem – „Kome su se roditelji obratili i požalili?“

– Meni nisu, a nisu ni Upravi škole. Mislim da to nije lepo ponašanje od strane pojedinih roditelja, jer škola i roditelji treba da sarađuju.

Ako treba da se ukaže na neke propuste ili na nešto što roditeji vide i smatraju da nije u redu, treba da obaveste školu i da to ispravimo, ali očigledno da oni to ne žele, odnosno pojedini od njih“, kaže direktor za Nova.rs

On ističe da nije tačno da je zabranjen ulazak u školu pogotovo kada je zima, ali da postoji mogućnost da tog dana dežurni nastavnik nije stigao na vreme da otključa vrata.

– Odmah ću da ispitam ko je bio dežurni nastavnik. Dešava se da se nastavnik razboli, da mu kasni prevoz, svašta nešto.

Tek kada se oni konsoliduju i rasporede na spratovima radi bezbednosti učenika, onda puštamo decu. Ne možemo đake ostaviti bez nadzora u okviru škole. Moguće da se to desilo – uverava direktor.

Razočaran što je za problem saznao iz medija

Naš sagovornik dodaje da je veoma razočaran što je od medija saznao za ovaj „problem“.

– Ovo nije saradnja. To što su se obratili vama, a ne nama, stvara samo jaz između roditelja i prosvetnih radnika, odnosno svih nas koji brinemo o deci po svakom pitanju, i o bezbednosti i o vaspitanju i o obrazovanju. Da li mislite da je to lepo da mi ne znamo ništa o tome? Jako je važna ta saradnja i razumevanje.

Najlakše je svaku aktivnost zapljunuti, da se tako grubo izrazim, ali zbog čega? Samo se čeka takva prilika. Nema potrebe. Bilo bi lepo da kada roditelji ukažu na neki problem, da na Savetu roditelja razgovaramo o tome, prvenstveno o bezbednosti dece, a ne na ovaj način – ističe direktor Kosić.

Izvori: Nova, Instagram /serbialive_beograd

Smenjena profesorka koja je đacima pretila plaćenim batinašima

Share via
Copy link