Magazin Srbija

Divčibare postaju novi Zlatibor, planinu zalivaju betonom po principu sagradi pa legalizuj

divcibare-gradiliste

Pomama za kućama i vikendicama po Srbiji i dalje je u punom jeku. Iznajmljuje se, kupuje i gradi na svakom ćošku prirode koji nam je preostao, a u silnoj ponudi Divčibare postaju sve popularnije odredište i svima je već sad jasno da bi to mogao da bude dobar put ka urušavanju svega lepog na ovoj planini.

Ako ste na društvenim mrežama videli kako ljudi piše R.I.P Divčibare uz deljenje linkova o tome koliko košta zemljište na obroncima ove planine, nije u pitanju neka fora, već samo pronicljivost tviteraša koji predviđaju kako će sve da se završi.

Kvadrat apartmana od 2.000 ili ar placa za čak 5.000 evra, rekordne su cene na Divčibarama, ali i pored toga gradnja i kupovina ne posustaju. Vodeća turistička destinacija valjevskog kraja će dobiti još pet hotela i 15 apartmanskih objekata, a na gradilištima je uposleno nekoliko stotina ljudi. Ovako piše Blic izveštavajući kakva je situacija na licu mesta.

Znamo svi šta se desilo sa Kopaonikom i pre svega Zlatiborom gde se od zgrada, hotela i apartmana više i ne vidi planina pa je teško poverovati da će Divčibare biti izuzetak.

Teško je poverovati da će se tu poštovati neki urbanistički plan, preporuka onih koji brinu da se ne unište šume ili obronci, da se ne prave hoteli koji liče na oblakodere, ili da će onaj koji je namerio da nešto pravi čekati da dobije sve potrebne dozvole. Jer lakše je očigledno legalizovati kad se nepropisno napravi, nego skupiti sve od papira što je potrebno pre početka gradnje.

Ekspanzija gradnje neminovno je dovela i do pitanja kako da Divčibare, do sada najprepoznatljivije na turističkoj mapi po očuvanoj prirodi, ne postanu nova Kaluđerica ili centar Zlatibora. Prema postojećim podacim novi urbanistički propisi se tek izrađuju i oni predviđaju da investitor objektom može da zauzme maksimalno 15 odsto površine placa, dok ostatak mora da bude zelenilo, piše Noizz.

Dok se urbanistički planovi ne pripreme, ne usvoje i ne uđu u upotrebu, gradiće se bez ikakvih problema.

Nekad su deca učila da plivaju na Mlavi, a danas je to muljavi kanal bez ribe

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

510 Shares
510 Shares
Share via
Copy link