Magazin Srbija

Krčmari, vozači, novinari i poltroni na čelu javnih preduzeća kao siguran recept za propast

Milorad-Grcic-Zoran-DJordjevic-Simonida-Kazic-direktorka-Drzavne-lutrije-Jugoslava-Petkovica-direktor-Jugoimporta
Foto:EPS/ DANILO MIJATOVIC; Vesna Lalić; Ministarstvo odbrane

Partijska knjižica i bliskost vladajućoj stranci i dalje je ključni kriterijum za direktorske funkcije u državnim preduzećima.

Upravo zato se neretko dešava da na te pozicije dolaze nestručni i stranački kadrovi.

A kakve su posledice toga, najbolje se nedavno videlo na primeru EPS-a, koji zapošljava 30.000 ljudi, a koji vodi Milorad Grčić, poznat i kao dugogodišnji vlasnik pečenjare.

U Srbiji se direktori gotovo i ne biraju na javnim konkursima, na kojima kandidati moraju da ispune stroge zakonske uslove, pa su veliki sistemi u rukama kadrova koji su do fotelja stigli preko stranačke knjižice, piše portal Nova.rs.

To je slučaj sa Miloradom Grčićem, koji se nalazi na čelu Elektroprivrede Srbije, a u koga sada upire prstom čak i Aleksandar Vučić, kriveći ga za probleme u energetskom sektoru.

Grčić je na čelu EPS-a od 2016. i bar četiri godine direktorsku funkciju obavlja nezakonito. Iako u v. d. statusu kao direktor može da bude najduže godinu dana, on je na toj poziciji “privremeno” već pet godina.

Takođe, na tu poziciju nije izabran na konkursu.

Neverovatno je kako se Grčić uopšte domogao funkcije direktora najvećeg javnog preduzeća u Srbiji.

Prema njegovim rečima, završio je Fakultet za uslužni menadžment na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici, a prethodno je tokom devedesetih godina bio upisan na “jedan fakultet na Beogradskom univerzitetu”, koji je, kako je rekao, morao da zapostavi zbog rata i sankcija.

Kažu da se ostvario u svetu ugostiteljstva, te da je bio vlasnik kafića i pečenjare “Fantazi”.

Sa takvim “energetskim” iskustvom (bar koliko je poznato) nakon promene vlasti postaje direktor Rudarskog basena Kolubara, gde se zadržava nepune četiri godine. Nakon toga dolazi na čelo EPS-a.

Od Jorgovankinog vozača do PTT

zoran-djordjevic
Zoran Đorđević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vrtoglavi politički uspon dogodio se još jednom naprednjaku – Zoranu Đorđeviću, koji je, prema pisanju medija, svojevremeno bio stranački vozač Jorgovanke Tabaković.

Promenom vlasti, 2012, prvo je postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, potom je izabran za ministra odbrane, da bi se na kraju našao i na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

U martu ove godine postavljen je za novog v. d. direktora „Pošte Srbije“.

Šta je to što ga je kvalifikovalo za sve oblasti, od odbrane, preko radnog prava do poštanskih poslova, nije jasno.

U svojoj zvaničnoj biografiji navodi da je po obrazovanju master ekonomskih nauka, ali i počasni doktor nauka na jednom od univerziteta u Moskvi.

Fabrike oružja predvode naprednjaci

jugoslav-petkovic
Jugoslav Petković Foto:Ministrastvo odbrane

I neke od najvećih domaćih državnih izvoznika i proizvođača oružja predvode funkcioneri SNS.

Pojedini su na te funkcije došli a da nikakvog dodira sa tim sektorom nisu imali. Jedan od njih je Jugoslav Petković, koji se već devet godina nalazi na čelu kompanije „Jugoimport SDPR“.

U njegovoj zvaničnoj biografiji navedeno je da je završio Pravni fakultet i Visoku školu za poslovnu еkonomiju i prеduzеtništvo.

Piše i da je “obavljao poslove” u Dirеkciji za građеvinsko zеmljištе i izgradnju Bеograda, da je bio pomoćnik menadžera Opštine Zemun, kao i da je bio na poziciji načelnika te opštine.

Direktorske funkcije u čak dve fabrike oružja domogao se takođe naprednjak Mladen Petković. Prvo je 2014. postavljen za direktora “Krušika” i na toj poziciji proveo je četiri godine.

Na njoj je bio i kada je, prema navodima uzbunjivača Aleksandra Obradovića, firma GIM, u kojoj je pravni savetnik bio Branko Stefanović, od “Krušika” kupovala oružje po povlašćenim cenama.

Rad u toj fabrici bio je samo početak, jer je 2018. postavljen za direktora fabrike „Zastava oružje“ i na toj poziciji se nalazi i danas.

Novinarka Pinka na čelu Državne lutrije Srbije

simonida-kazic
Simonida Kažić Foto:Vesna Lalić

Nejasno je i kako se i sa kojim kvalifikacijama Simonida Kažić, nekadašnja novinarka Pinka, našla na funkciji direktorke Državne lutrije Srbije.

Završila je Pravno-birotehničku školu, upisala Pravni fakultet, ali je od njega odustala.

Funkciju direktorke obavlja nezakonito već četiri godine, budući da je i ona “probila” zakonom dozvoljen rok od godinu dana u v. d. stanju.

Taj rok je prekoračio i Aleksandar Antić, v. d. direktora preduzeća “Koridori Srbije”, koje se bavi izgradnjom auto-puteva.

Iako je bio ministar saobraćaja i energetike, poslanik, kao i predsednik Skupštine grada Beograda, ni on nema kavlifikacije za posao koji trenutno obavlja. Po zanimaju je diplomirani ekonomista.

Apsurdistan – Grćić ne može da podnese ostavku jer mu je mandat istekao pre skoro 5 godina

379 Shares
379 Shares
Share via
Copy link