Magazin

Direktor policije: Reakcija MUP-a je bila suzdržana

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je sinoć da policija protest ispred Skupštine Srbije drži pod kontrolom, iako smo svi bili svedoci da je posle 22 časa situacija postajala sve napetija i nasilnija.

Rebić je za RTS izjavio da se se “jedan deo demonstranata ponašao potpuno neprimereno”.

Navodi da je povređeno najmanje 43 policajca, dok su 23 osobe uhapšene zbog nereda. Zapaljeno pet policijskih vozila, a povređena su i tri konja.

Povređeni i privedeni

“Imali smo 43 povređena policijska službenika, verovatno je broj značajno veći jer se oni sa lakšim povredama nisu javljali. Imamo podatak o 17 povređenih demonstranata”, rekao je Rebić na RTS, a preneo 021.

Dodaje da u privedena 23 huligana i navodi da je među njima i Damjan Knežević, koji se može označiti kao organizator upada u Skupštinu. Dodaje da je i bivši član Dveri Srđan Nogo takođe označen kao organizator upada.

Direktor policije kaže da je izuzetno iznenađen događajima od sinoć.

“Nismo očekivali da u jednom demokratskom društvu neko kamenicama ugrožava život policijaca koji su do sada tokom korone pomagali građanima”, navodi Rebić.

Prema njegovim rečima, okupljanje je krenulo spontano, a kako se povećavala agresija okupljenih, povećavao se i broj policajaca. U jednom trenutku na terenu je, kaže, bilo oko 200 policijskih službenika.

“Mislim da je policija dugo bila uzdržana do krajnjih mera, upotrebili smo fizičku silu tek kad je ona bila upotrebljena na nama, krajnje uzdržano smo postupali, hemijska sredstva smo upotrebili tek oko 23 časa, na kraju je i konjica morala da interveniše. Ipak smo uspeli da ih sve rasteramo, videćemo na osnovu video-zapisa sa kamera da identifikujemo sve koji su činili nasilje na beogradskim ulicama”, napominje Rebić.

Rebić je ranije ocenio da je na skupu bilo oko 5.000 građana, koji nisu svi bili militantni i nasilni, a da je jedna manja grupa od 100 ili 200 demonstranata probila policijski kordon prilikom pokušaja upada u Skupštinu.

Manji incidenti u Novom Sadu

Rebić je dodao i da je manjih incidenata bilo i u Novom Sadu gde su ka Gradskoj kući bacane kamenice i flaše.

“Imali smo skupove u Novom Sadu i Kragujevcu. U Novom Sadu se skupilo oko 300 građana ispred Gradske kuće i u Kragujevcu je bio relativno miran skup”, dodao je Rebić.

Kako je izgledao kraj protesta u Beogradu

Jake snage policije za razbijanje demonstracija, koje su došle iz dva smera, sastale su se oko tri sata posle ponoći kod Elektrotehničkog fakulteta (ETF) na Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu. Time su praktično okončani višesatni nasilni protesti koji su počeli nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi ponovo mogao da bude uveden policijski čas zbog porasta broja obolelih od virusa korona.

Policijska jedinica koja je stigla iz pravca Skupštine Srbije sastala se u visini ETF-a s grupom koja je došla iz pravca Zvezdare, čime su praktično rasterali i poslednju grupu od nekoliko desetina demonstranata koji su tu bili koncentrisani. Preostali demonstranti su se udaljili u pravcu Mašinskog fakulteta i ka okolnim ulicama Vračara.

Policija je u toj intervenciji koristila pripadnike specijalnih jedinica za razbijanje demonstracija, policajce na konjima, u oklopnim automobilima “hamvi”, policijske pse i veliki broj ljudi u civilu.

Policija je prethodno rasterala učesnike protesta sa platoa ispred Skupštine Srbije, iz Pionirskog parka, sa prostora kod Trga Nikole Pašića i u Takovskoj ulici.

Nakon toga, saobraćaj na Bulevaru kralja Aleksandra počeo je polako da se normalizuje, iako su se na kolovozu i dalje nalazile kamenice, flaše, delovi žardinjera, kontejneri za smeće i drugi predmeti korišćeni u sukobu demonstranata s policijom.

Uznemirujuće scene policijske brutalnosti kakve nismo gledali decenijama (VIDEO)

112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link