Magazin

Memorijalna tabla Dijani Budisavljević bez spominjanja Srba, Austrijanci kažu da nema mesta

dijana-budisavljevic
Foto: Wikimedia/novosti.rs

Diana Budisavljević, Austrijanka iz Insbruka koja je tokom Drugog svetskog rata zadužila srpski narod u marionetskoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, spasavajući srpsku decu iz zloglasnih logora – gladne, iscrpljene i na ivici smrti, nije zaboravljena ni u svom rodnom gradu.

Ali, nekome je bilo teško da na tabli sa njenim imenom uopšte spomene Srbe, a spasla je 10.000 srpske dece.

– Sećanje nikada nije završen proces – piše portal tt.com, ali u ovom slučaju, to je očigledno i veoma komplikovan proces.

Žena koja je svojim zalaganjem spasla 10 hiljada dece nije mogla da dobije tablu 2011. godine, na inicijativu boraca za slobodu i srpske pravoslavne omladine.

Problem je bio što potomci to nisu prihvatali.

Konačno, februara ove godine osvanula je tabla sa imenom Diane Budisavljević u Insbruku, na njenoj rodnoj kući u Ulici Marije Terezije.

Ali, tu se nije spominjala ni NDH, ni ustaše, a ni Srbi. Govorilo se o herojskom činu u nekadašnjoj Jugoslaviji i spasavanju dece.

A zatim je osmišljena nova verzija ploče, koja, opet ne spominje Srbe.

– Tokom Drugog svetskog rata, Diana Obexer-Budisavljević spasla je više od 10.000 dece iz logora fašističkog režima ustaša u NDH uz pomoć drugih aktivista.

I taj tekst trebalo bi tek da se usvoji u junu.

– Ovo je samo prvi korak. Prostor na tabli je ograničen i ne može sve da se objasni. Naravno, ne možemo se odužiti ovoj velikoj ženi u samo nekoliko redova – rekao je predstavnik Grada Uši Švarcl.

On ističe da će i jedan dečji park poneti ime Diane Budisavljević jer “deca” znače sve žrtve.

Međutim, Vladimir Vlajić iz Asocijacije srpske pravoslavne omladine ne slaže se sa generalnom odrednicom “dece”.

– Na osnovu dosadašnjih istraživanja, Diana je spasavala srpsku decu i to bi trebalo da bude naznačeno. Ako Grad ima dokaza da je ona takođe spasavala jevrejsku i drugu decu, ona bi takođe trebalo da budu spomenuta i Diana bi trebalo da bude uvršćena u Jad Vašem – kazao je.

Da li je vreme da Dijana Budisavljević konačno dobije mesto u istoriji koje joj pripada?

Izvor: Telegraf

23 Shares
Share via
Copy link