Magazin Svet

Hranjena tečnošću, vezana i u pelenama 13 godina, trzala se i skakala kao zec: Priča o Džini je priča o ljudskoj surovosti

dzini

Džini je u svetu postala poznata kao ‘divlje dete’. Ali, ovo nije priča o devojčici koja je odrasla u divljini, već o najgorem slučaju zlostavljanja deteta.

Džini Vajli iz Kalifornije držala je ruke ispred sebe i skakutala je kao zec kada su je pronašli radnici socijalne službe.

Iako je imala 13 godina, pokazivala je mentalnu starost bebe, a nakon temeljnih pregleda, stručnjaci su rekli da je u pitanju najteži slučaj zlostavljanja dece koji su do tada videli.

Postala je poznata kao „divlje dete“ ali ne zbog toga što je živela u divljini, već zato što je otac držao vezanu u mračnoj sobi i kažnjavao je na svaki šum.

Devojčica je bila nema i nije znala da žvaće, već je držala hranu u ustima sve dok nije mogla da je proguta uz pomoć pljuvačke.

Bez obzira na to gde se nalazila, stalno je njuškala i pljuvala na sve oko sebe, prenosi britanski Miror.

Džini je povremeno dodirivala samu sebe, čak i kad nije bila sama, a pored toga što se stalno ljutila i bila uzrujana, nikada nije plakala.

Devojčica je pokazivala razumevanje samo na spominjane svog imena i na dve fraze „prestani“ i „ne više“. Bila je nenormalno bleda i neuhranjena.

Devojčica je pokazivala razumevanje samo na spominjane svog imena i na dve fraze „prestani“ i „ne više“. Bila je nenormalno bleda i neuhranjena.

Slučaj Džini „divlje dete“ postao je poznat širom sveta kao jedan od najstrašnijih primera zlostavljanja i zanemarivanja dece ikada otkrivenih u Sjedinjenim Državama.

Od 1958. godine bila je zatvorena u spavaćoj sobi u kući, jer je njen otac Klark Vajli sumnjao da je mentalno hendikepirana. Bio je to čovek koji je voleo sve da kontroliše, mrzeo je buku i nije želeo da ima decu.

Džini je spasena 1970. godine, a istražitelji su otkrili da Klark nije uopšte pričao sa ćerkom, a isto je naredio i supruzi Ireni i sinu Džonu.

Od 20. meseca Džini je bila vezana košuljom, a preko dana je sedela u tihoj i mračnoj sobi. Bila je lancima vezana za stolicu sa rupom za nokšir ili za kolevku koju je odavno prerasla. Kada je u 13. godini oslobođena, još je nosila pelene.

Noći je provodila na žičanom krevetu, a hranili su je samo tečnošću.

Klark je režao i lajao na svoju ćerku kao pas, a kada bi napravila buku, tukao ju je štapom.

Iscrpljena, uplašena i slabovida, napokon je 1970. pobegla iz kuće užasa.

Zbog katarakte, greškom je ušla u pogrešnu kancelariju za socijalni rad tražeći invalidsku penziju, a socijalni radnik je uočio Džini.

Stajala je nestabilno na nogama, trzali su joj se udovi i držala je ruke ispred tela kao zec. Tada je otkrivena užasna sudbina ove devojčice.

Klark Vajli optužen je za zanemarivanje deteta, ali se ubio na dan suđenja. Ostavio je poruku sledeće sadržine: „Svet nikada neće razumeti“, preneo je Gardijan.

Ova priča proširila se celim svetom, a snimljen je i dokumentarni film „Tajna divljeg deteta“ koji je osvojio nagradu Emi.

Nakon dugog boravka u bolnici, devojčica je prošla kroz niz hraniteljskih porodica, a stručnjaci su nastavili da prate njen rast i ponašanje.

Te porodice su je maltretirale i zlostavljale. U jednoj od njih su je surovo kažnjavali zbog povraćanja, pa je razvila strah od otvaranja usta i ponovo prestala da govori.

Tokom 2016. godine pojavila se informacija da Džini živi u državnoj ustanovi za negu, približavajući se 60. rođendanu.

Danas nije poznato gde se nalazi.

Izvor: Telegraf.rs

40 godina radila u Nemačkoj i sinovima izgradila vile, a oni je izbacili na ulicu

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

6K Shares
6K Shares
Share via
Copy link